Ungaria: Cine este noua figură a opoziției care adună zeci de mii de oameni contra lui Orban

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Zeci de mii de unguri au răspuns vineri, în centrul Budapestei, la apelul unei figuri a opoziției față de Viktor Orban, în timp ce indignarea continuă în legătură cu grațierea acordată într-un caz de crimă împotriva copiilor, potrivit AFP.

Zeci de mii de unguri s-au adunat vineri în Piața Eroilor din Budapesta pentru a cere guvernului dreptate pentru victimele abuzurilor asupra copiilor și legi mai stricte de protecție a acestoraFoto: Attila Volgyi / Xinhua News / Profimedia

„Haideți să creăm o forță la care să se alăture toți maghiarii bine intenționați care vor să lucreze pentru țara lor”, a declarat în fața mulțimii Peter Magyar, care a preluat conducerea unuia dintre cele mai mari proteste împotriva premierului naționalist.

Acesta a lansat acuzații la adresa guvernului încă de când fosta sa soție, Judit Varga, s-a retras din viața publică pentru că și-a dat acordul, în calitate de ministru al justiției, pentru decizia de a grația un condamnat implicat într-un caz de pedofilie.

Vineri, Peter Magyar a cerut ca Ungaria să se conformeze pozițiilor partenerilor săi occidentali, denunțând „oligarhia” care „ruinează” țara.

El a cerut, de asemenea, revenirea la independența procuraturii și a presei, precum și aderarea Ungariei la Parchetul European.

În prezent, el este creditat cu 9% din intențiile de vot în cazul unor alegeri, potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută de institutul maghiar Median, ceea ce ar face din el principala forță într-o opoziție foarte fragmentată dacă ar fonda un grup politic.

Omul potrivit pentru a „curăța Ungaria”, spune Lorinc Popovics, un sculptor în vârstă de 71 de ani, care dorește „schimbarea” după paisprezece ani de putere sub conducerea lui Viktor Orban.

La jumătatea lunii februarie, potrivit unui bilanț al televiziunii RTL, peste 130.000 de persoane au manifestat împotriva premierului, o mobilizare de o amploare nemaiîntâlnită în ultimii zece ani, în pofida mai multor demisii, printre care cea a președintei Katalin Novak, care a acordat grațierea, dezvăluită la începutul lunii februarie.

Orban și-a repetat vineri atacul împotriva Bruxellesului și a „altor adversari occidentali de stânga” care „pornesc războaie”, sperând că aliații săi vor fi „majoritari la sfârșitul anului în lumea occidentală”, în urma viitoarelor alegeri europene și americane din 2024.

spot_imgspot_img