Ungaria va continua să sprijine Ucraina, deși Viktor Orban susține încetarea focului

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ungaria va continua să furnizeze asistenţă umanitară şi financiară Ucrainei, potrivit secretarului de stat pentru comunicare internaţională Zoltan Kovacs, care a transmis acest mesaj după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orbán s-au întâlnit joi la Bruxelles, relatează CNN, potrivit News.ro.

Viktor Orban in al doilea rand, in spatele lui Volodimir Zelenski, care este aplaudat de liderii europeni in timp ce se alaturi pozei de grupFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Kovacs a postat pe Twitter o fotografie cu Orbán şi Zelenski dându-şi mâna în marja reuniunii Consiliului European.

„Susţinem o încetare imediată a focului pentru a evita alte morţi. Ungaria face parte din tabăra păcii”, i-a spus Orban lui Zelenski, în condiţiile în care relaţiile dintre Budapesta şi Kiev nu sunt tocmai cordiale.

În aprilie 2022, Viktor Orban – un vechi aliat al Rusiei – l-a numit pe Zelenski unul dintre „adversarii” cu care a trebuit să lupte în timpul campaniei electorale pentru a-şi asigura al patrulea mandat consecutiv la conducerea Ungariei.

În decembrie 2022, Ungaria a blocat iniţial un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, dar ulterior a renunţat la opoziţie în schimbul deblocării fondurilor pentru Budapesta din partea Uniunii Europene.

Ulterior, în ianuarie, şeful diplomaţiei de la Budapesta a declarat că Ungaria este împotriva livrărilor de arme pentru Kiev, pentru că ar duce la prelungirea războiului – o teză susţinută şi de Moscova -, dar a precizat, ca şi acum, că ţara sa va continua să furnizeze asistenţă umanitară şi financiară.

De curând, Budapesta şi Kievul au avut un schimb de replici pe tema asigurării drepturilor minorităţilor din Ucraina.

De la începutul războiului, ambasadorul Ungariei la Kiev a fost convocat de mai multe ori la MAE ucrainean pentru a i se transmite note de protest după declaraţii ale lui Viktor Orban sau după ce acesta a purtat la un meci de fotbal un fular cu harta Ungariei Mari, care cuprindea şi teritorii ucrainene.

spot_imgspot_img