Uniunea Europeană acordă încă 500 de milioane de euro Ucrainei ca ajutor militar

0
1

Uniunea Europeană a aprobat miercuri o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro pentru echipamente militare destinate forțelor armate ucrainene, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European al Uniunii Europene, citat de CNN.

Josep BorrellFoto: Parlamentul European

“Următoarele săptămâni vor fi decisive. În timp ce Rusia se pregătește pentru o ofensivă în estul Ucrainei, este crucial să continuăm și să ne intensificăm sprijinul militar acordat Ucrainei pentru a-și apăra teritoriul și populația și pentru a preveni noi suferințe”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.

Cu cele 500 de milioane de euro suplimentare, asistența financiară totală din partea Uniunii Europene pentru forțele armate ucrainene se ridică la 1,5 miliarde de euro, se precizează în comunicat.

Asistența financiară a fost aprobată prin intermediul Facilității europene pentru pace, “un instrument extrabugetar care sporește capacitatea UE de a acționa ca furnizor de securitate la nivel mondial”, potrivit site-ului Comisiei Europene pentru Uniunea Europeană.

Cele 500 de milioane de euro vor finanța echipamente de protecție personală, echipamente militare, combustibil și truse de prim ajutor, se arată în comunicat.

Statele Unite au anunțat miercuri seară că vor oferi un ajutor militar masiv Ucrainei, inclusiv tehnică militară mai grea decât cea livrată până în prezent. Pentagonul a declarat miercuri că va furniza vehicule blindate, artilerie și elicoptere, potrivit AFP.

În cursul unei convorbiri telefonice purtate miercuri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, președintele american a anunțat că a deblocat o nouă tranșă de ajutor în valoare de 800 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Aceste noi livrări americane vor include o parte din “echipamentele foarte eficiente pe care le-am livrat deja” Ucrainei, dar și “noi capacități”, inclusiv “sisteme de artilerie” și “transportoare blindate de personal”, a precizat executivul american.

Urmărește ultimele evoluții din a 49-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here