Uniunea Europeană urmărește cu ”atenție și îngrijorare” afluxul de migranți: Suntem pregătiți să oferim sprijin Greciei și Bulgariei – Esential

Uniunea Europeană urmărește cu ”atenție și îngrijorare” afluxul necontrolat de migranţi din Turcia spre graniţele sale de est, în Grecia şi Bulgaria, a declarat sâmbătă comisarul european Ursula von der Leyen.

Într-o postare pe twitter, președintele Comisiei Europene a precizat că, împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost în permanentă legătură cu premierii celor două state, Mitsotakis și Borissov.

”Prima noastră prioritate în această etapă este să ne asigurăm că Grecia şi Bulgaria primesc sprijinul nostru deplin. Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, în special prin intermediul Frontex (Agenţia Europeană pentru Garda de Frontieră şi Coastă) la graniţele terestre”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Guvernul de la Atena a convocat pentru sâmbătă dimineaţă o şedinţă de urgenţă pentru a lua în discuţie problema migranţilor.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de migranți care arunca cu pietre în polițiștii de frontieră de la granița cu Turcia, arată imagini difuzate de televiziunea greacă, relatează Reuters. Grecia a declarat sâmbătă că este decisă să menţină vigilenţa la graniţa cu Turcia şi să împiedice intrările ilegale în Uniunea Europeană, după ce Ankara a permis unui mare număr de migranţi să ajungă în zona de frontieră.

Grupuri de oameni au aruncat, sâmbătă dimineața, pietre către poliția greacă de pe partea turcă a graniței. Autoritățile nu au permis reprezentanților mass-mediei să se apropie de partea greacă a graniței, iar jurnaliștii au fost ținuți la un kilometru distanță. Un martor Reuters a spus că zona miroase puternic a gaze lacrimogene.

”Guvernul va face tot ce este necesar pentru a-și proteja granițele”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas, reporterilor. În ultimele 24 de ore, a spus el, autoritățile din Grecia a prevenit încercarea a 4.000 de persoane de a trece frontiera.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a acuzat UE că lasă singură Turcia să aibă grijă de migranți și anunță că țara sa va lăsa granițele deschise pentru ca aceștia să ajungă în Europa.

„Nu vom închide porţile în perioada următoare şi acest lucru va continua. De ce? Uniunea Europeană trebuie să-şi ţină promisiunile. Nu suntem obligaţi să avem grijă de atât de mulţi refugiaţi, să-i hrănim”, a spus preşedintele în discursul de sâmbătă. Erdogan a susţinut că 18.000 de migranţi au trecut frontiera pentru a ajunge în Europa începând de vineri, o cifră imposibil de confirmat, şi că numărul lor ar putea creşte sâmbătă la 25.000-30.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *