Unul din reactoarele centralei nucleare Zaporojie a fost oprit. Energoatom: „Există încă riscul de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive”

Unul dintre reactoarele centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, aflate sub controlul forțelor ruse, a fost oprit, a anunțat sâmbătă compania ucraineană de energie atomică, după atacurile pentru care Kievul și Moscova se acuză reciproc.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: Energoatom

În urma atacului asupra centralei, sistemul de protecție în caz de urgență a fost declanșat la unul dintre cele trei reactoare aflate în funcțiune, care s-a oprit”, a anunțat Energoatom într-un mesaj pe Telegram.

Potrivit surse citate, bombardamentele au „avariat grav” o stație care conținea azot și oxigen și o „cladire auxiliară”. „Există încă riscul de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive, iar riscul de incendiu este, de asemenea, mare”, a precizat compania.

„Bombardamentul (…) a cauzat un risc serios pentru funcționarea în siguranță a centralei”, a continuat Energoatom, precizând însă că aceasta continuă să producă energie electrică și că personalul ucrainean continuă să lucreze acolo. (sursa: AFP)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *