UPDATE Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat, în ședința PNL -surse – Politic

​​Nicolae Ciucă și-a depus luni seară, în ședința conducerii PNL, mandatul de premier desemnat, în condițiile în care Cabinetul său nu are susținere în Parlament, unde marți era programată audierea miniștrilor propuși, iar miercuri votul de învestitură. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că mai mulți lideri ai PNL susțin acest lucru pentru o flexibilizare în negocieri și refacerea coaliției cu USR.

Liderii PNL ar urma să facă un anunț oficial la finalul ședinței conducerii PNL. HotNews.ro va transmite livetext declarațiile

Sursele citate susțin că următoarea desemnare ar putea fi tot în persoana lui Nicolae Ciucă, însă acesta să poată negocia o echipă guvernamentală cu USR. Sunt și voci din PNL care îl propun pe Lucian Bode pentru postul de premier.

O decizie se va lua în ședința BEX care a început la ora 20.00.

Decizia a fost luată în condițiile în care, potrivit calculelor din acest moment, Nicolae Ciucă s-ar îndrepta către un eșec la votul de învestitură programat pentru miercuri. Marți erau programate audierile miniștrilor propuși în Cabinetul Ciucă, audieri care se anulează, în noile condiții.

Ciucă se baza acum pe 120 de voturi de la PNL și 29 de la UDMR, în condițiile în care are nevoie de nu mai puțin de 234.

Astfel, premierul desemnat ar mai fi trebuit să obțină 85 de voturi până miercuri.

USR însă, care are 80 de parlamentari, a anunțat că nu va vota un guvern din care nu face parte.

PSD a anunțat că a decis, cu unanimitate, să voteze împotriva guvernului minoritar PNL-UDMR. AUR, de asemenea, a anunțat că nu va acorda votul de încredere, iar cele 18 voturi de la minorități sunt insuficiente.

De la neafiliați, aproape nicio șansă. 13 dintre ei sunt parlamentari liberali care îl susțin pe Ludovic Orban și care au părăsit grupul PNL nemulțumiți de direcția în care a îndreptat partidul Florin Cîțu, cu susținerea lui Klaus Iohannis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *