Ursula von der Leyen îi cere noului premier britanic Liz Truss să „respecte” acordul privind Brexitul

0
1

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că speră la „respectarea integrală a acordurilor” convenite între UE şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, după ce Partidul Conservator britanic a ales-o pe Liz Truss pentru postul de premier, relatează Agerpres.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

„UE şi Regatul Unit sunt parteneri. Împreună facem faţă la numeroase provocări, de la schimbările climatice până la războiul din Ucraina. Sper o relaţie constructivă cu respectarea integrală a acordurilor noastre”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, în contextul în care Liz Truss a ameninţat că nu va aplica dispoziţiile privind Irlanda de Nord cuprinse în acordul de Brexit încheiat cu UE.

Conform protocolului nord-irlandez inclus în acordul privind ieşirea Marii Britanii din UE, provincia Irlanda de Nord rămâne în uniunea vamală şi în piaţa comună a UE, menţinându-şi astfel deschisă frontiera cu Irlanda, ţară membră a UE. Dar Londra consideră că acest protocol, care practic creează o frontieră în interiorul Regatului Unit, este imposibil de aplicat.

După ce înaintea referendumului privind Brexitul din 2016 Liz Truss a făcut campanie împotriva ieşirii din UE, ca ministru de externe în guvernul demisionarului Boris Johnson ea a adoptat un ton adesea foarte virulent contra UE.

Ea este de altfel iniţiatoarea unui proiect de lege ce prevede suspendarea aplicării clauzelor din protocolul nord-irlandez, ceea ce ar putea antrena noi represalii din partea Bruxellesului – pe lângă procedurile legale deja iniţiate – şi un război comercial cu impunerea reciprocă de taxe vamale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here