Ursula von der Leyen, înțelegere cu Bill Gates la nivel european. Parteneriat public-privat în PNRR (VIDEO) – Capital

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a încheiat recent, cu miliardarul Bill Gates,  un parteneriat între Comisie și Breakthrough Energy Catalyst, o companie creată de proprietarul Microsoft.

Mesajul lui Bill Gates

„Decarbonizarea economiei globale este cea mai mare oportunitate de inovare pe care a văzut-o vreodată lumea. Europa va juca un rol critic, după ce a demonstrat un angajament timpuriu și consecvent față de climă și un leadership de lungă durată în știință, inginerie și tehnologie. Prin acest parteneriat, Europa va pune bazele solide pentru un viitor în care tehnologiile curate să fie fiabile, disponibile și accesibile pentru toți.”, a transmis Bill Gates, fondatorul Breakthrough Energy.

Ce presupune înțelegerea

Înțelegerea presupune utilizarea de tehnologii de captare CO2 și de producție Hidrogen verde. Exact aceleași componente pe care le regăsim în proiectele depuse de România prin PNRR.

Două proiecte majore de energie sunt trimise de România, prin PNRR, către Comisia Europeană. În aceeași zi cu aprobarea PNRR de către România, Comisia Europeană anunță un parteneriat cu o firmă privată deținută de Bill Gates care urmărește practic dezvoltarea aceleiași tehnologii de reducere masivă a poluării în sectorul de energie.

Proiectul anunțat la nivelul Comisiei Europene, între sectorul public și o companie privată, controlată de Bill Gates seamănă cu proiectele românești construite de asemenea pe o structură public-privată. Compania privată este GSP Power, companie deținută de omul de afaceri român Gabriel Comănescu. ROMGAZ, compania controlată de Ministerul Energiei este partenerul public al proiectului.

Proiectele de energie de la Halânga și Constanța au câteva componente inovative în ceea ce privește dezvoltarea unui sistem complex de producție energie care, în final, poate ajunge să emită ZERO CO2.

Mesajul transmis de Ursula von der Leyen

Cum funcționează sistemul propus și la nivel european

Se instalează turbine care folosesc un mix de gaze naturale (70%) cu 30% Hidrogen. Se instalează celule fotovoltaice care produc 100 MW. Puterea produsă din energie verde este utilizată pentru producția de Hidrogen. Hidrogenul este mai apoi folosit în mix-ul de ardere.

Se instalează sute de hectare de sere cu un sistem integrat de captare și transport CO2. Sistemul poate neutraliza până la 100% cantitatea de CO2 emisă prin arderea de gaze naturale și hidrogen. Complexul utilizează tehnologii demonstrate deja în diverse zone ale lumii, în special în vest.

Echilibrare a sistemului energetic românesc

La final România ajunge să utilizeze resursele de gaz pe care le deține, să echilibreze sistemul energetic, ieșind chiar din deficit, să creeze locuri de muncă în zone defavorizate și să producă, la scară industrială alimente, tot timpul anului.

Aceleași soluții inovative stau la baza noului parteneriat dintre CE și compania controlată de Bill Gates. Acest nou parteneriat intenționează să investească într-un portofoliu de proiecte europene cu impact ridicat, inițial în patru sectoare cu un potențial ridicat de a contribui la îndeplinirea ambițiilor economice și climatice ale Acordului verde european:

· Hidrogen verde;

· Combustibili sustenabili;

· Captarea directă a aerului (proces de captare a dioxidului de carbon direct din aerul ambiant);

· Depozitarea energiei pe termen lung.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *