Vălean: Companiile aeriene trebuie să despăgubească clienții pentru zborurile anulate – Coronavirus

Companiile aeriene trebuie să despăgubească clienții pentru zborurile anulate din cauza pandemiei COVID-19, a anunțat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, respingând cererile venite din partea transportatorilor pentru relaxarea regulilor UE și renunțarea la despăgubiri la nivelul Uniunii Europene, informează Reuters.

În timp ce companiile aeriene apelează la ajutoare guvernamentale, transportatorii susțin că despăgubirea a sute de mii de clienți pentru biletele cumpărate îi va seca de bani.

Adina Vălean a afirmat pentru Reuters că legea Uniunii nu poate fi schimbată cu ușurință.

„Pentru a schimba orice prevedere a acestei legi ar fi nevoie de un sprijin larg din partea celorlalte instituții”, a declarat aceasta în cadrul unui interviu telefonic, referindu-se la Consiliul și Parlamentul European.

„Nu vom interveni asupra legislației în acest moment”, a mai spus aceasta.

Organizațiile pentru protecția consumatorilor afirmă că unele din marile companii aeriene se eschivează deja de la respectarea regulilor de acordare a despăgubirilor, obligând clienții să accepte vouchere în schimbul zborurilor anulate.

Vălean a admis problema lichidităților cu care se confruntă companiile dar a afirmat că guvernele UE au alte mijloace prin care pot ajuta, pe care Comisia Europeană le analizează.

„Țintim să luăm în considerare o încurajare a consumatorilor să aleagă vouchere, dacă acest tip de instrument este garantat corespunzător printr-un fond guvernamental sau ceva similar”, a afirmat comisarul european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *