VIDEO 1 Mai în lume. Protestele sindicale de Ziua Muncii 2024 s-au unit cu manifestațiile pro-palestinieni

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

În timp ce pe litoralul românesc erau așteptați zeci de mii de turiști pe 1 Mai, în multe alte state, inclusiv Grecia, care este una dintre destinațiile preferate ale românilor, Ziua internațională a muncii este prilej de proteste pentru a cere salarii mai bune.

Demonstratii violente in Franta de 1 MaiFoto: Andrew Gardner/Story Picture Age / Shutterstock Editorial / Profimedia

Astfel, în Grecia, sute de muncitori au mărșăluit miercuri prin centrul Atenei pentru a cere salarii aproape de media europeană și pentru a protesta împotriva războiului din Gaza, relatează Reuters și AFP.

Proteste de 1 Mai în Grecia / FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Navele au rămas andocate în porturile grecești, iar autobuzele și serviciile de metrou din capitală au fost întrerupte, în timp ce angajații s-au alăturat unei greve de 24 de ore convocate de cele mai mari sindicate din sectorul public și privat din Grecia pentru Ziua Muncii.

Mulți dintre demonstranții care s-au adunat pașnic în fața clădirilor parlamentului grec țineau steaguri palestiniene în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Manifestații tensionate în Franța / Ciocniri violente între poliție și protestatari

Zeci de mii de oameni au manifestat miercuri și în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, iar tensiunile nu au întârziat să apară pe fondul diverselor revendicări făcute de sindicate pentru salarii, dar și pentru pace. Șapte polițiști au fost răniți, diverse afaceri și mobilier stradal au fost vandalizate, iar coșuri de gunoi și o dubă au fost incendiate, au remarcat jurnaliștii AFP.

Confederația sindicală CGT a identificat „mai mult de 210.000” de manifestanți în Franța, deși cifra autorităților nu a fost disponibilă imediat.

Este mai puțin decât anul trecut, când mobilizarea împotriva reformei pensiilor a făcut ca numărul manifestanților să fie mult mai mare, (respectiv 2,3 milioane, conform CGT), dar la aceleași niveluri ca în 2022, când sindicatul a numărat 210.000 de manifestanți.

De la Marsilia la Lyon, Rennes sau Toulouse, procesiunile, adesea cu steaguri palestiniene pe lângă cele ale sindicatelor, au reflectat mai multe sloganuri, după ce 1 mai de anul trecut s-au concentrat pe reforma pensiilor.

„Sunt aici pentru muncitori, este important să ne mobilizăm pentru drepturile noastre, dar și să denunțăm situația teribilă care are loc în Gaza și Palestina”, a declarat Louise, 27 de ani, la paris.

În capitală, unde sindicatele au numărat 50.000 de manifestanți, în timp ce prefectura 18.000.

În Turcia, Poliţia a arestat miercuri 210 persoane care se strânseseră pentru a celebra 1 Mai la Istanbul, potrivit ministrului de interne turc Ali Yerlikaya, scrie AFP.

”Au fost arestate 210 persoane care nu au dat curs avertismentelor, care au încercat să avanseze către Piaţa Taksim şi care ne-au atacat poliţiştii pe 1 Mai, Ziua muncii şi a solidarităţii, la Istanbul”, a indicat ministrul într-un mesaj postat pe platforma X (fosta Twitter).

Primele altercaţii au apărut în timp ce manifestanţii încercau să forţeze cordoanele poliţiei pentru a ajunge în emblematica Piaţă Taksim, epicentrul contestărilor în metropola turcă.

Metropola Istanbul a fost plasată în stare de asediu de către forţele de ordine, care au blocat centrul oraşului.

Adunările nu mai sunt autorizate în Piaţa Taksim, devenită epicentrul contestării puterii lui Recep Tayyip Erdogan după valul de proteste din 2013. Cu toate acestea, organizaţii sindicale şi politice îşi cheamă constant membrii să se adune în acest loc.

Proteste de 1 mai și în Africa

Peste 2.500 de activiști din cadrul principalului centru sindical tunisian UGTT au manifestat miercuri în centrul Tunisului, cu ocazia sărbătorii de 1 mai, în apărarea „dialogului social și a drepturilor sindicale”, relatează AFP.

„Munca, libertate, demnitate națională”, au scandat activiștii.

Proteste de 1 Mai în Tunisia / FOTO: Hasan Mrad / Zuma Press / Profimedia

„1 mai este o oportunitate de a cere dreptul de organizare, creșterea puterii de cumpărare și ameliorarea libertăților care sunt încălcate astăzi”, a declarat Amal Bouziane, un manifestant, pentru AFP.

Tunisia a fost zguduită de tensiuni politice de la lovitura de stat prin care președintele Kais Saied și-a acordat puteri depline în iulie 2021.

Din februarie 2023, aproximativ patruzeci de persoane, inclusiv principalele personalități ale opoziției, au fost arestate în cadrul unei anchete privind „un complot împotriva securității statului”.

În Statele Unite continuă tensiunea din campusurile universitare

Proteste masive ale sutudenților se răspândesc de două săptămâni în universitățile din SUA, amintind de protestele împotriva războiului din Vietnam de la sfârșitul anilor 1960.

Poliția a arestat aproximativ 300 de persoane doar în timpul raidurilor din campusurile Universității Columbia și CUNY din New York.

Ciocniri violente au izbucnit miercuri în campusul Universității California din Los Angeles (UCLA) între protestatari pro-palestinieni și un grup de contramanifestanți, potrivit unei transmisiuni video în direct furnizate de un post de televiziune american.

Accident în Germania de 1 Mai

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite miercuri, când o remorcă trasă de un tractor pentru parada de 1 Mai s-a răsturnat în apropierea orașului Freiburg im Breisgau, din sud-vestul Germaniei.

„S-a răsturnat pe o parte”, în timp ce șoferul vehiculului făcea un viraj la stânga, arată un comunicat de presă.

Un 1 Mai diferit pentru un sat din Italia

Șerpii, care de obicei trezesc frică oamenilor, se află în centrul unei străvechi procesiuni religioase care se desfășoară în fiecare an de 1 mai în Cocullo, un sat din regiunea Abruzzo din centrul Italiei.

În fiecare an, statuia Sfântului Dominic de Sora părăsește biserica pentru a fi purtată pe străzile acestui mic sat după ce a fost acoperită cu șerpi adunați de locuitori în săptămânile precedente.

Sfântul Dominic (951-1031), care a locuit în regiune în jurul anului 1000, este de fapt sfântul protector al celor mușcați de șarpe, al câinilor turbați și al durerilor de dinți.

În săptămânile premergătoare procesiunii, bărbați și femei antrenați din generație în generație merg să caute șerpi în munte și îi țin în case până la ziua cea mare, iar după procesiune aceștia sunt eliberați în natură.

Citește și:

spot_imgspot_img