VIDEO Agresiuni repetate împotriva pelerinilor creștini: Netanyahu promite toleranță zero pentru atacurile credincioșilor evrei

Date:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis marți „toleranță zero” pentru „atacurile asupra credincioșilor”, după ce pe rețelele de socializare a fost postată o nouă înregistrare video în care apar credincioși evrei scuipând pelerini creștini la Ierusalim, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: RONEN ZVULUN / UPI / Profimedia

„Condamn cu fermitate orice atac asupra credincioșilor și vom lua măsuri urgente împotriva acestui tip de acțiune”, a declarat Netanyahu într-un comunicat.

Textul nu se referă la niciun eveniment anume, dar a fost publicat la o zi după ce pe rețelele de socializare a fost postat un videoclip în care se vede un grup de evrei ultraortodocși care sărbătoreau sărbătoarea Sukkot, printre care și băieți tineri, scuipând pe jos în timp ce pelerini purtând cruci treceau pe Via Dolorosa, traseul tradițional al Drumului Crucii care amintește de Patimile lui Hristos, în Orașul Vechi din Ierusalim.

AFP nu a putut autentifica imediat această înregistrare video, care survine după publicarea altor înregistrări video similare care arată insulte și atacuri comise împotriva creștinilor de către credincioși evrei în această parte a orașului ocupată și anexată de Israel din 1967, în centrul conflictului israeliano-palestinian și al tensiunilor dintre cele trei religii monoteiste.

„Orice comportament agresiv față de credincioși (…) este inacceptabil” și „vom da dovadă de toleranță zero” în acest sens, a declarat Netanyahu.

Un fenomen în creștere

La 21 septembrie, patriarhul latin al Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa, care a fost făcut cardinal sâmbătă, la Roma, de către papa Francisc, a precizat că fenomenul atacurilor împotriva creștinilor din Orașul Vechi „nu este nou”, dar că s-a înregistrat „o creștere a cifrelor” într-o „perioadă recentă”.

La 21 septembrie, patriarhul latin al Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa, care a fost făcut cardinal sâmbătă, la Roma, de către papa Francisc, a precizat că fenomenul atacurilor împotriva creștinilor din Orașul Vechi „nu este nou”, dar că s-a înregistrat „o creștere a cifrelor” într-o „perioadă recentă”.

Potrivit acestuia, această creștere ar putea fi legată de o prezență mai puternică decât anterior a mișcărilor evreiești „ultraortodoxe” sau „sioniste religioase”, dar și de o „chestiune de educație”, când „anumiți rabini […] incită” la acest tip de comportament sau cel puțin îl „aprobă”.

„Nu trebuie să uităm nici faptul că relațiile dintre evrei și creștini în trecut nu au fost simple”, a adăugat arhiepiscopul Pizzaballa, într-o aluzie la antiiudaismul de origine creștină.

Dar, a adăugat el, „poate și faptul că, cu [actualul guvern israelian, anumite mișcări se simt într-un anumit fel […] nu susținute, dar cel puțin protejate”, deoarece „este un fapt că frecvența acestui fenomen […] este legată, cel puțin temporar, de acest guvern”.

Învingător al alegerilor legislative din noiembrie 2022, Netanyahu prezidează unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului, cu ajutorul partidelor ultraortodoxe și de extremă dreapta.

Într-o declarație publicată marți seară, rabinul Shmuel Rabinowitz, președintele Fundației Zidul Plângerii, a condamnat „în termenii cei mai fermi violențele împotriva credincioșilor din Orașul Vechi, precum și toate formele de violență”.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a păstra țesătura delicată a Orașului Vechi”, a adăugat el, adresându-se „liderilor tuturor religiilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related