VIDEO Astronautul NASA Megan McArthur, către viitorii turiști spațiali: să orbitezi în jurul Pământului înseamnă disconfort și dificultăți în a face cele mai banale lucruri – International

A trăi în microgravitație este „ca și cum ai avea superputeri”, a declarat McArthur pentru publicația Insider într-o intervenție de pe Stația Spațială Internațională (ISS). „Pot ridica lucruri pe care, pe Pământ, aș avea nevoie de ajutorul a doi sau trei oameni care să mă ajute”. Dar a adăugat: „Dar sunt și lucruri care sunt foarte, foarte simple pe Pământ și care devin brusc foarte grele aici- cum ar fi să dormi sau să te speli pe dinți”. Astronauții trebuie să-și înghită pasta de dinți, deoarece scuipând-o, lichidul ar pluti în jur. Astronauții dorm în compartimente de dimensiunile unei cabine telefonice, în interiorul unui sac de dormit fixat de perete, astfel încât să nu plutească. Cabinele au guri de aer, astfel încât să nu se formeze bule de dioxid de carbon în jurul capetelor astronauților.

Mai multe companii vând acum zboruri spațiale celor cu bani. Cel puțin două echipaje de turiști urmează săplece la bordul navei spațiale Crew Dragon a SpaceX în următoarele șase luni și se antrenează pentru a se pregăti. Dar numai astronauții profesioniști precum McArthur știu cu adevărat cum este.

Astronauții nu pot spăla rufele. Și nu pot face duș. În schimb, trebuie să se spele cu ajutorul unei soluții de apă cu săpun într-o pungă și să folosească șampon fără clătire pentru a-și curăța părul. Pentru a merge la baie, își fac necesitățile în sisteme care aspiră deșeurile, astfel încât să nu plutească în jurul stației.

Aproximativ 1% din zborurile spațiale umane din SUA au dus la un accident fatal, potrivit unei analize publicate la începutul acestui an. Este de aproximativ 10.000 de ori mai periculos decât zborul cu un avion comercial. Cu toate acestea, nu este clar cum va evolua această rată de eșec pe măsură ce navele spațiale noi, comercial, vor începe să zboare în mod regulat.

Luna trecută, Richard Branson și Jeff Bezos au parcurs fiecare marginea spațiului la bordul vehiculelor dezvoltate de companiile pe care le-au fondat – Virgin Galactic și, respectiv, Blue Origin. Ambele companii vând bilete pentru astfel de zboruri suborbitale.

Următorii turiști care vor merge în spațiu se vor lansa luna viitoare la bordul navei spațiale Crew Dragon a SpaceX – același model cu care a zburat McArthur către ISS în aprilie. Ei plănuiesc să orbiteze Pământul timp de trei zile.

În ianuarie, un alt grup de turiști urmează să zboare tot pe un Crew Dragon. Zborul, numit AX-1, este primul zbor turistic al companiei Axiom Space, care își propune să construiască în cele din urmă o stație spațială privată.

Vicepreședintele Axiom Space, fostul astronaut NASA Michael López-Alegría, va comanda misiunea. Echipa este pregătită să acosteze pe ISS și să rămână acolo timp de opt zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *