VIDEO Bilanțul incendiilor uriașe din Franța: Focul a mistuit aproape 21.000 de hectare de pădure / Peste 36.000 de persoane evacuate

Incendiul care a devastat 7.000 de hectare de pădure în sud-vestul Franţei, în apropierea bazinului Arcachon, este în prezent controlat după 11 zile de luptă a pompierilor, au anunţat sâmbătă autorităţile locale, notează AFP și Agerpres.

Incendii de vegetatie în Franța Foto: Twitter

Celălalt incendiu mare care a izbucnit în aceeaşi regiune la 12 iulie nu este încă circumscris, dar nu mai progresează.

Aceste două incendii gigantice au mistuit aproape 21.000 de hectare de pădure şi au forţat peste 36.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele, printre care 6.000 de turişti evacuaţi din campingurile celebrei Dune a lui Pilat care au fost apoi distruse de flăcări.

“Toţi locuitorii evacuaţi” ca măsură preventivă din localitatea unde a izbucnit incendiul circumscris, în La Teste-de-Buch, au în prezent “permisiunea să se întoarcă la casele lor”, a spus prefectura într-un comunicat.

Incendiile nu au făcut nici morţi, nici răniţi, potrivit autorităţilor.

La Landiras, la aproximativ 40 de kilometri sud de Bordeaux, incendiul care a ars 13.800 de hectare de pădure “încă nu se află sub control” “din cauza riscului de reluare”, a precizat prefectura. Acest incendiu este considerat în continuare activ.

“Peste 30 de focare rămânând active, supravegherea acestui masiv, tratarea vegetaţiei de la marginea pădurilor şi a incendiilor care izbucnesc din nou, precum şi lucrările de inginerie civile continuă”, au subliniat autorităţile locale.

Mai puţin de o treime din cele 16.000 de persoane evacuate din comunele sectorului Landiras nu au primit încă unda verde să se întoarcă acasă.

Fumul de la “mega-incendiile” din această regiune au afectat marţi calitatea aerului într-o parte a Franţei, în special până la Paris.

Confruntat cu amploarea crizei şi începutul unei controverse privind mijloacele de combatere a incendiilor de pădure din Franţa, preşedintele Emmanuel Macron s-a deplasat miercuri în această regiune unde a subliniat că ţara sa ar trebui să se doteze cu “mai multe” avioane de luptă împotriva incendiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *