VIDEO Drumul Expres Craiova – Pitești, văzut din dronă: Imagini cu șantierele în lucru pe jumătate din proiect – Infrastructura_Articole

Pe circa 55,7 km între Craiova și Slatina se lucrează în prezent la drumul expres DX12 Craiova – Pitești. Imagini din dronă și de la sol prezentate de Compania de Autostrăzi ilustrează mobilizarea constructorilor și zonele de pe traseu unde drumul de mare viteză a început să prindă contur.

Pe drumul expres DX12 Craiova – Pitești (112 km în total) se lucrează pe tronsoanele 1 și 2, de la Craiova la Slatina. Pe sectoarele 3 și 4 contractele de proiectare și de execuție au fost atribuite către românii de la UMB, însă nu s-a semnat încă nimic pe fondul contestațiilor depuse după licitație.

CNAIR a publicat imagini de pe șantierele deschise pe Tronsonul 1 și Tronsonul 2 și a dat detașii legate de stadiul lucrărilor.

Tronsonul 1: Craiova – Balș

Lungime: 17,7 km
Constructor: Tirrena Scavi
Valoare: 358 milioane lei (fărăr TVA)
Contract semnat: decembrie 2018 (lucrări începute pe final de 2019)
Termen de finalizare: Q4 2021

„Pe șantierul Drumului Expres Craiova – Pitești, Tronsonul 1, km 0+000 – km 17+700, se execută lucrări precum realizare terasamente, forare, cofrare, armare și betonare structuri, îmbunătățire teren de fundare, etc”, scrie CNAIR.


Tronsonul 2: Balș – Slatina

Lungime: 39,85 km
Tronsonul 2 este la rândul său împărțit în două loturi: Balș-Piatra Olt de 18,5 km și Piatra Olt-Slatina de 21,35 km
Constructor: UMB – Tehnostrade – SA&PE Construct
Valoare: 1.45 miliarde lei (fără TVA)
Contract semnat: decembrie 2018 (lucrări începute în mai 2019)
Termen de finalizare: Q4 2021

„Imagini de pe șantierul Drumului Expres, Craiova – Pitești, Tronson 2. Acest tronson este executat de Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL și este împărțit în 2 loturi. Cele 2 loturi au o lungime totală de aproximativ 40 km iar stadiul fizic actual al construcției depășește 20%”, scrie CNAIR.


Drumul expres Craiova – Pitești este împărțit în patru loturi, are o lungime totală de 121 de km, prevede câte două benzi pe sens de câte 3,5 metri lățime fiecare, fără bandă de urgență, acostamente de câte 1,5m pe fiecare parte și o bandă mediană cu separator lată de 3 metri.

Licitațiile pentru cele 4 loturi aferente drumului expres Craiova – Pitești au fost lansate încă din iulie 2017, dar doar Tronsoanele 1 și 2 au fost până acum contractate. Tronsoanele 3 și 4 au fost contestate, iar procedura lansată de CNAIR a fost infirmată în instanță încă din 2018. Cele două au fost relicitate, iar căștigătorul la licitație a venit la finalul lunii iunie – UMB. Contractele încă nu au fost semnate din cauza contestațiilor.

Tronsonul 1 (17,7 km) este executat de către italienii de la Tirrena Scavi pentru circa 76 de milioane de euro, iar Tronsonul 2 (39,85 km), care va ocoli și orașele Balș și Slatina, este construit de asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL pentru circa 309 milioane de euro. Cele trei contracte au termen 12 luni pentru proiectare și apoi 24 de luni pentru execuție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *