VIDEO Intrarea rachetelor ruseşti în spaţiul aerian al Republicii Moldova reprezintă un avertisment al Moscovei? Răspunsul șefului NATO

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Prezenţa militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia şi în alte state din zona estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţi pentru a susţine Ucraina, a declarat luni, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

rachete 3M-54 KalibrFoto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă vede incidentul de vineri când rachete ruseşti au intrat în spaţiul aerian al Republicii Moldova şi s-au apropiat de spaţiul aerian al României drept un avertisment din partea Rusiei şi dacă există vreo ameninţare pentru rutele de aprovizionare prin care ţările NATO livrează sprijin militar Ucrainei, Stoltenberg a spus că „războaiele sunt periculoase” şi că de aceea este atât de important ca NATO să dea dovadă de vigilenţă pentru a preveni orice escaladare.

  • „Războaiele sunt periculoase şi pentru că incidentele şi accidentele se pot întâmpla.
  • De aceea suntem atât de vigilenţi la NATO pentru a preveni orice escaladare dincolo de Ucraina”, a declarat Stoltenberg în conferinţa de presă din preziua reuniunii miniştrilor apărării din ţările aliate, conform Agerpres.

El a spus că acesta este unul dintre motivele pentru care NATO şi-a mărit prezenţa militară în partea estică a Alianţei şi în regiunea Mării Negre încă din toamna lui 2021, înainte de invazia rusă din Ucraina, cu capabilităţi aeriene, navale şi terestre.

  • „Am făcut acest lucru în parte pentru a monitoriza, a proteja, a ne sigura că nu va fi escaladare dincolo de Ucraina şi pentru a putea gestiona incidente sau accidente care ar putea apărea când avem un război la scară întreagă în vecinătatea noastră în Ucraina.
  • Dar bineînţeles că această prezenţă militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia, în alte ţări din partea estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţii NATO pentru a susţine Ucraina. Şi asta face să fie şi mai importantă creşterea prezenţei noastre în partea estică a Alianţei. NATO nu este parte a conflictului dar susţinem Ucraina, dreptul Ucrainei la autoapărare, este un drept prevăzut în carta ONU şi avem dreptul să susţinem Ucraina”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Vineri, Ministerul Apărării din Republica Moldova a confirmat că a detectat o rachetă care a trecut pe deasupra regiunii transnistrene și pe deasupra unui sat din raionul Soroca de lângă granița cu Ucraina..

Șeful armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi. dar și Volodimir Zelenski, au susținut că două rachete de croazieră Kalibr au trecut și prin spațiul aerian al României, însă Ministerul Apărării din România a dezmințit.

spot_imgspot_img