Șoferii camioanelor de transport marfă plătesc mită sute de euro pentru a evita taxele mai mari impuse de CNAIR pentru gabarit sau pentru a evita cozile imense, conform unei investigații a jurnaliștilor de la Recorder, care prezintă „imaginea unui lanț al șpăgii care pornește de la firmele de transport, trece prin instituțiile statului și se termină în vârful clasei politice”.
Control vamalFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia
În urmă cu trei luni, România a ratat din nou aderarea la spațiul Schengen, în suspinele unei întregi clase politice, care s-a declarat revoltată și dezamăgită, scriu jurnaliștii de la Recorder.
Dar își doresc cu adevărat politicienii eliminarea controalelor de la frontieră? Întrebarea e mai degrabă retorică având în vedere că în vămile României continuă să funcționeze un sistem piramidal al șpăgii, construit în zeci de ani și protejat de la vârful marilor partide.
Întâmplător sau nu, în județele cu puncte de frontieră importante, biografiile liderilor politici sunt legate de domeniul transporturilor și de activitatea din vămi. Foști taxatori de pod și foști șoferi de camion ajunși până în Parlamentul României, dar rămași aproape de activitățile care i-au propulsat în carieră: unii sunt anchetați penal pentru implicarea în sistemul de șpagă din vămi, alții afișează un nivel de trai care depășește cu mult nivelul veniturilor din declarația de avere. Unul dintre nume este cel al liderului PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina, fost controlor de trafic la Vama Giurgiu, la începutul anilor 2000, arată investigația Recorder.
Jurnaliștii spun că pentru a putea înțelege cum funcționează circuitul de bani negri din vămile României au consultat surse din interior, au parcurs documente, au obținut imagini video cu momente în care funcționarii români sunt mituiți și au urmărit zile întregi, dintr-o mașină, activitatea din vămile țării: „În final, am obținut imaginea unui lanț al șpăgii care pornește de la firmele de transport, trece prin instituțiile statului și se termină în vârful clasei politice”.