
Nicușor Dan. Foto: Inquam Photos / Malina Norocea
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale din mai, spune că, deși se află în spațiul public de 20 de ani, sunt momente în care „se întâmplă” să fie „naiv”, cu referire la convingerea inițială că voința cetățenilor din București, exprimată la referendumul pe care l-a convocat în toamna anului trecut, va deveni lege votată în Parlament.
Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului „The News Man”, realizat de Radu Andrei Tudor.
- La referendumul local convocat de Nicușor Dan în 24 noiembrie 2024, 64,37% dintre bucureștenii care au votat au fost de acord ca repartizarea între Primăria Capitalei și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București. De asemenea, la referendumul de anul trecut 66,42% dintre bucureșteni au spus că sunt de acord ca primarul general să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului.
- Rezultatele referendumurilor locale nu devin automat obligatorii, ci trebuie ulterior transformate în lege. Singurele referendumuri obligatorii sunt cele de adoptare/revizuire a Constituției și în cazul suspendării președintelui, după cum declara și fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, la Radio România Actualități. Toate celelalte referendumuri sunt consultative.
„Deși sunt în spațiul public de 20 de ani, se întâmplă să fiu naiv. Am crezut că mai ales în contextul alegerilor din 24 noiembrie și cu furia asta populară, am fost absolut convins că referendumul va fi transpus în lege, cel puțin în partea de bani, pentru că era foarte simplu, l-am și scris, era o jumătate de pagină de inclus în bugetul pe anul 2025, votat de Parlament”, a spus Nicușor Dan.
Modificările propuse de Nicușor Dan, în conformitate cu referendumul votat de bucureșteni, au fost transmise de primar liderilor coaliției de guvernare la finalul lunii ianuarie. Cu toate acestea, când a fost adoptat bugetul pe anul 2025 de către Parlament modificările nu au apărut în textul final al legii.
„Este un interes legitim al primarilor de sector de a-și păstra bugetele, dar când ești prim-ministru trebuie să vezi totuși, mai ales când ai și un referendum, să vezi care este problema și cum se poate dezvolta mai bine orașul”, a spus Nicușor Dan.
Pe ce criterii voia Nicușor Dan să fie împărțiți banii între primăriile din București
În propunerea de modificare a legii pe care Nicușor Dan a înaintat-o coaliției de guvernare la finalul lunii ianuarie se nota că banii din impozite și taxe locale, taxe judiciare de timbru, amenzi și impozitul pe venit încasat se urmau să fie repartizate în parte către sectoarele Capitalei, prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, pe baza unor criterii precum:
- suprafața subdiviziunii unității administrativ-teritoriale,
- populația,
- proiecte de investiții cu implicații majore pentru municipiul București,
- proiecte de investiții ale sectorului,
- asigurarea cofinanțării proiectelor,
- gradul de colectare realizat, în anul anterior, de către fiecare subdiviziune a municipiului București
- alte criterii stabilite prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului București.