VIDEO Noi atacuri de tip „double tap” comise de ruși în Ucraina. Au bombardat un parc de lângă Harkov. Cel puţin 11 morţi și numeroși răniți

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Cel puţin 11 persoane au fost ucise, duminică, iar alte zeci au fost rănite, în urma unor bombardamente în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, ţinta unei noi ofensive ruseşti începând din 10 mai, au anunţat autorităţile locale ucrainene.

Război în Ucraina: Rușii au lovit un centru de recreere de lângă HarkovFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Asaltul terestru lansat de forțele rusești în această zonă de frontieră, după o intensificare a atacurilor aeriene, a permis armatei ruse să obţină cele mai mari câştiguri teritoriale în Ucraina de la sfârşitul anului 2022. Kievul susţine că avansul rusesc a fost acum oprit, dar Moscova neagă acest lucru, amintește News.ro citând agențiile internaționale de presă.

Duminică, şase persoane, inclusiv o femeie însărcinată, au fost ucise, una este dată dispărută şi alte 27 au fost rănite când un centru de recreere de la periferia Harkovului, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a fost lovit de tiruri de rachete lansate din regiunea rusă vecină Belgorod, au anunţat oficialii ucraineni.

„Printre răniţi se numără un poliţist şi un şofer de ambulanţă care merseseră să ajute oamenii după primul atac”, a explicat procuratura din Harkov, acuzându-i pe ruşi că au recurs „din nou” la tactica mortală a loviturilor succesive (așa-numitele lovituri duble sau „double tap”).

Acelaşi loc a fost de fapt vizat la 20 de minute după sosirea forţelor de ordine şi a salvatorilor, a precizat poliţia.

Rusia a fost criticată în repetate rânduri pentru efectuarea acestor lovituri duble, care constau în bombardarea unei zone o dată şi apoi o a doua oară când serviciile de urgenţă au ajuns la faţa locului.

„Nu erau soldaţi aici. Era duminică, oamenii au venit aici pentru a se odihni, copii urmau să fie aici, femei însărcinate, odihnindu-se, încercând să trăiască normal”, a declarat Yaroslav Trofimko, inspector de poliţie la poliţia locală, conform Reuters.

La scurt timp după aceea, cinci civili şi-au pierdut viaţa şi nouă au fost răniţi în multiple atacuri cu rachete asupra satelor Novoossynove şi Kivcharivka, a deplâns guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacţionat solicitând „două Patriot pentru Harkov”, sisteme americane de apărare antiaeriană care, spune el, ar „schimba fundamental situaţia”.

Trupele ruseşti au eşuat în tentativa lor de a cuceri regiunea Harkov în 2022. Dar tocmai au deschis un nou front acolo cu artilerie şi lovituri aeriene, forţând mii de oameni să fugă.

Inamicul a reuşit să avanseze între 5 şi 10 kilometri de-a lungul frontierei de nord-est înainte de a fi oprit de ucraineni, a asigurat vineri, într-un interviu acordat AFP, Volodimir Zelenski.

Cu toate acestea, Ucraina se pregăteşte pentru o nouă serie de atacuri, preşedintele Zelenski declarând pentru AFP că ceea ce se întâmplă în prezent în apropiere de Harkov ar putea fi doar „primul val” al unei ofensive mai ample.

_____

spot_imgspot_img