VIDEO Noi proteste violente la Atena, după catastrofa feroviară. Mii de oameni și-au strigat furia în fața Parlamentului

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Aproximativ 7.500 de persoane, potrivit poliţiei, şi-au strigat duminică furia în faţa Parlamentului din Atena, după catastrofa feroviară din Grecia soldată cu 57 de morţi şi care este pusă pe seama unei erori umane, dar şi a neglijenţelor pe calea ferată elenă, potrivit AFP.

Accident feroviar în GreciaFoto: Intime News/Athena Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Între manifestanţii din faţa parlamentului din Atena şi poliţişti au izbucnit ciocniri violente. Manifestanţii au incendiat pubelele de gunoi şi au aruncat cu cocteiluri Molotov, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare în plin centrul capitalei elene, scrie AFP, scrie Agerpres. Manifestanţii, care au agitat pancarte cu mesajul „Jos guvernele asasine”, au răspuns la apelul studenţilor, al lucrătorilor feroviari şi al angajaţilor din sector public, în contextul în care trenurile şi metroul sunt în grevă.

În faţa Parlamentului, protestatarii au eliberat către cer sute de baloane negre, în amintirea victimelor coliziunii frontale dintre un tren de călători care făcea legătura între Atena şi Salonic şi un tren de marfă, marţi seară.

„Simţim o furie imensă. Lăcomia, absenţa măsurilor luate pentru protecţia călătorilor au dus la cea mai gravă tragedie feroviară din ţara noastră”, a declarat pentru AFP Michalis Hasiotis, preşedintele sindicatului experţilor contabili care s-au alăturat procesiunii.

Tot duminică, premierul Kyriakos Mitsotakis le-a cerut iertare familiilor victimelor, în timp ce întreaga ţară, șocată de această tragedie, este cuprinsă de furie pe fondul neglijenţei şi deficienţelor la căile ferate care au ieşit la suprafaţă odată cu acest accident.

Starea proastă a reţelei feroviare, diverse probleme în sistemul de semnalizare şi de siguranţă pe căile ferate au fost semnalate, în contextul în care şeful de gară din Larisa, oraşul cel mai apropiat de accident, şi-a recunoscut responsabilitatea.

„Nimic nu merge bine în ţara asta, spitalele sunt în agonie, şcolile se închid, pădurile ard… De cine îşi bat ei joc?”, a declarat Nikos Tsikalakis, preşedintele unui sindicat feroviar.

Nu departe de protest, premierul elen a participat la o slujbă religioasă la catedrala mitropolitană din Atena, în timp ce bisericile din toată ţara plănuiau să aducă un omagiu victimelor a ceea ce autorităţile au descris drept „o tragedie naţională”.

Vineri, protestatari furioşi au scandat ”asasinii” în faţa sediului companiei de căi ferate Hellenic Train din capitală şi au pictat acest cuvânt cu litere roşii pe faţada clădirii.

spot_imgspot_img