spot_img

VIDEO Paza de coastă a SUA urmăreşte o presupusă navă rusească de spionaj în largul coastelor din Hawaii

Date:

Paza de Coastă a SUA a anunţat că urmăreşte o presupusă navă rusească de spionaj în largul coastelor din Hawaii, în apele internaţionale, în timp ce tensiunile dintre Washington şi Moscova rămân în continuare la cote ridicate din cauza războiului din Ucraina, relatează CNN și News.ro.

Nava ruseasca din largul HawaiiFoto: Captura video – USCG Hawaii Pacific

„În ultimele săptămâni, Paza de Coastă a SUA a continuat să monitorizeze o navă rusă, despre care crede că este o navă de colectare de informaţii, în largul coastelor insulelor Hawaii”, a declarat USCG într-un comunicat de presă.

Paza de Coastă a precizat că situaţia nu este una neobişnuită, dar monitorizează atent nava.

„În condiţiile în care navele militare străine pot tranzita liber prin zona economică exclusivă a SUA, conform legilor internaţionale obişnuite, navele militare sub pavilion străin au fost adesea observate operând şi zăbovind în zona de intervenţie a Districtului 14 al Gărzii de Coastă”, se arată în comunicat.

Nu este prima dată când presupuse nave de spionaj ale Rusiei navighează în largul coastelor Statelor Unite.

În 2019, o navă de spionaj rusă a fost observată în largul coastei de sud-est a Statelor Unite operând în ceea ce doi oficiali americani au descris pentru CNN ca fiind „manevre periculoase”.

Marina Rusă ar reveni la tacticile din perioada Uniunii Sovietice

Acţiunile navei ruseşti de supraveghere Viktor Leonov, care naviga în largul coastelor Carolinei de Sud şi ale Floridei, au fost considerate nesigure deoarece nu folosea luminile de funcţionare pe vreme cu vizibilitate redusă şi nu răspundea la încercările navelor comerciale de a comunica, pentru a evita eventualele accidente.

Paza de Coastă americană a precizat în comunicat că va continua să se coordoneze cu partenerii din cadrul Departamentului Apărării, oferind actualizări privind mişcările şi activităţile navelor străine, şi va răspunde în mod corespunzător, semnalându-şi prezenţa, pentru a încuraja respectarea normelor maritime internaţionale.

În luna mai a acestui an Comandamentul Indo-Pacific al SUA a anunțat că monitorizează activitățile unei nave rusești aflate tot în preajma Insulelor Hawaii.

Un locotenent-colonel în retragere al Pușcașilor Marini a declarat la momentul respectiv pentru Fox5 că Uniunea Sovietică obișnuia să trimite nave de spionaj să dea târcoale Insulelor Hawaii în timpul Războiului Rece.

„Tacticile, tehnicile și procedurile pe care le-am văzut la sovietici în Războiul Rece par să iasă din nou la suprafață sub banerul Rusiei”, a declarat locotenent-colonelul Hal Kempfer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related