VIDEO Premieră mondială: Chirurgii americani au transplantat cu succes o inimă de porc la om – Sanatate

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Chirurgii americani au transplantat cu succes o inimă dintr-un porc modificat genetic la un pacient, o premieră mondială, a anunțat luni Școala de Medicină a Universității din Maryland, scrie AFP

Operația a fost efectuată vineri și a arătat pentru prima dată că o inimă de animal poate continua să funcționeze în interiorul unui om fără respingere imediată, a precizat instituția într-un comunicat.

David Bennett, 57 de ani, care a primit inima de porc, a fost declarat neeligibil pentru un transplant uman. Acum este monitorizat îndeaproape de medici pentru a se asigura că noul organ funcționează corect.

„Am avut de ales să mor sau să fac acest transplant. Vreau să trăiesc. Știu că este destul de greșit, dar a fost ultima mea opțiune”, a spus rezidentul din Maryland cu o zi înainte de operație, potrivit școlii de Medicină.

„Abia aștept să pot să mă dau jos din pat odată ce sunt bine”, a spus Bennett, care a petrecut ultimele luni țintuit la pat și conectat la un aparat care l-a ținut în viață.

Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a dat undă verde operației în ajunul Anului Nou.

„Acesta este o descoperire chirurgicală majoră și una care ne aduce cu un pas mai aproape de o soluție la deficitul de organe”, a comentat Bartley Griffith, care a efectuat transplantul.

Porcul din care provine inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr care este prezent în mod normal în toate celulele de porc și care provoacă respingerea imediată a organului.

Această modificare genetică a fost făcută de compania Revivicor, care a furnizat și un rinichi de porc pe care chirurgii îl conectaseră cu succes la vasele de sânge ale unui pacient cu moarte cerebrală din New York în octombrie.

Aproape 110.000 de americani sunt în prezent pe lista de așteptare pentru transplanturi de organe și peste 6.000 de oameni care au nevoie de transplant mor în fiecare an în țară.

Xenogrefele – de la animal la om – nu sunt noi. Medicii au încercat transplanturi între specii încă din secolul al XVII-lea, cele mai vechi experimente concentrându-se pe primate.

În 1984, o inimă de babuin a fost transplantată într-un copil, dar micuțul, supranumit „Baby Fae”, a supraviețuit doar 20 de zile.

spot_imgspot_img