VIDEO Preşedintele Biden vorbeşte pentru prima oară de un genocid în Ucraina

Preşedintele Joe Biden a părut să acuze armata rusă de genocid, folosind marţi acest termen pentru prima dată pentru a descrie situaţia din Ucraina, invadată de forţele ruse pe 24 februarie, transmit AFP și Agerpres.

Joe BidenFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

“Bugetul familiei voastre, capacitatea de a face plinul la maşină, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de un dictator care declară război şi comite un genocid la celălalt capăt al lumii”, a declarat preşedintele american în timpul unei vizite în statul Iowa dedicate combaterii inflaţiei.

Creşterea preţurilor la produsele de consum în luna martie a cunoscut cel mai rapid ritm din decembrie 1981, ajungând la 8,5%, potrivit Indicelui preţurilor de consum (IPC) publicat marţi de Departamentul Muncii.

Preşedintele Joe Biden a deplâns creşterea inflaţionistă suplimentară cauzată de invazia rusă în Ucraina, asigurând că “70% din creşterea preţurilor în martie a provenit din creşterea preţurilor la benzină a lui Putin”.

Departamentul Muncii a declarat că “indicele benzinei a crescut cu 18,3% în martie (comparativ cu februarie) şi a reprezentat mai mult de jumătate din creşterea globală a preţurilor pe parcursul unei luni”.

“Invadarea Ucrainei de către Putin a dus la creşterea preţurilor la benzină şi la alimente în întreaga lume”, a spus preşedintele Biden.

Opoziţia republicană îi reproşează preşedintelui Joe Biden că are o politică economică ce alimentează inflaţia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *