VIDEO Prima tranșă a vaccinului Moderna a ajuns în România – Coronavirus

Prima tranșă a vaccinului Moderna, 14.000 de doze, a intrat în România, marți seară, prin punctul de trecere al frontierei Nădlac 2. Dozele vor ajunge mâine dimineață la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

În Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva COVID-19 – cel al BioNTech Pfizer și cel dezvoltat de compania Moderna. În România, campania de vaccinare a început în 27 decembrie, în rândul cadrelor medicale, cu vaccinul BioNTech/Pfizer, în timp ce primele tranșe de vaccin Moderna, proaspăt aprobat la nivelul UE, sunt așteptate în țara noastră în următoarele zile. Care sunt asemănările și deosebirile dintre cele două vaccinuri?

Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri?

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2.

ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *