VIDEO Protest inedit: Două octogenare au atacat, cu dalta și ciocanul, o copie a celebrei „Magna Carta”, expusă la Biblioteca Britanică din Londra

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Două octogenare din cadrul grupului ecologist Just Stop Oil au deteriorat vineri vitrina de sticlă care proteja o copie a „Magna Carta”, unul dintre textele fondatoare ale democraţiei moderne, care este expus la British Library din Londra, scrie News.ro preluând Le Figaro.

Activistele Sue Parfitt (stânga) și Judy Bruce (dreapta) folosind un ciocan și o daltă în încercarea de a sparge vitrina de sticlă care protejează Magna Carta în Galeria Comorilor de la Biblioteca Britanică din Londra, pe 10 mai 2024.Foto: Handout / AFP / Profimedia

O înregistrare video difuzată de grup le arată pe cele două doamne scoțând dintr-o sacoșă o daltă și un ciocan, iar apoi încercând să spargă sticla groasă, într-un protest menit să atragă atenția asupra încălzirii globale.

Instituţia britanică deţine două dintre cele patru exemplare păstrate ale „Magna Carta”, un text din 1215 care stabileşte că regele şi guvernul acestuia nu sunt mai presus de lege.

„Guvernul nostru îşi încalcă propriile legi”, susține una dintre octogenare

„Acest document celebru se referă la statul de drept şi la opoziţia faţă de abuzul de putere. Guvernul nostru îşi încalcă propriile legi”, spune Judy Bruce, în vârstă de 85 de ani.

„Sunt creştină şi mă simt obligată să fac tot ce pot pentru a atenua suferinţa îngrozitoare care se apropie şi care este deja aici”, a adăugat Sue Parfitt, în vârstă de 82 de ani.

Biblioteca Britanică a anunţat, pe rețelele de socializare, închiderea „galeriei comorilor” în care este expusă „Magna Carta”, fără a da alte detalii.

Carta a fost semnată la 15 iunie 1215 de regele John Landless al Angliei sub presiunea baronilor rebeli, dornici să limiteze arbitrariul regal. Ea a inspirat numeroase texte juridice, printre care Petiţia Drepturilor din 1628, Constituţia Statelor Unite din 1787 şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948.

„Lamentabil de nepregătiți” pentru încălzirea globală

Potrivit organizaţiei Just Stop Oil, care militează pentru ca guvernul să elaboreze un plan pentru a pune capăt utilizării combustibililor fosili până în 2030, cele două octogenare şi-au lipit apoi mâinile de geamul protector.

Într-un comunicat de presă, Judy Bruce a declarat că „400 de oameni de ştiinţă de renume, care au contribuit la rapoartele IPCC, spun că suntem «lamentabil de nepregătiţi» pentru ceea ce ne aşteaptă: o încălzire de 2,5 grade Celsius sau mai mult peste nivelurile preindustriale”.

Ea s-a referit la un sondaj recent al publicaţiei The Guardian, în care aproape 80% dintre oamenii de ştiinţă care au răspuns se aşteaptă ca această încălzire să depăşească ţinta Acordului de la Paris.

spot_imgspot_img