VIDEO Rușii au lovit din nou Harkovul cu rachete, numeroase victime / Zelenski: „Teroriştii ruşi profită că Ucraina nu dispune încă de o apărare antiaeriană suficientă”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat joi un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov, în urma căruia ar fi fost ucise cel puţin şase persoane.

Război în Ucraina: Clădiri rezidențiale din orașul Harkov distruse de atacuri cu rachetă ruseștiFoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

„Teroriştii ruşi au profitat de faptul că Ucraina nu dispune încă de o apărare antiaeriană suficientă şi nu are o capacitate solidă de a distruge lansatoarele teroriştilor chiar acolo unde se află acestea: lângă graniţele noastre”, a scris Zelenski pe Telegram, calificând atacul drept „extrem de brutal”, relatează EFE și Agerpres.

Preşedintele ucrainean le-a reproşat partenerilor săi internaţionali că nu reuşesc să trimită în continuare numărul de sisteme de apărare antiaeriană pe care Ucraina îl solicită şi că aceştia – cu unele excepţii – nu permit Kievului să folosească armamentul occidental pentru a lovi obiective militare ruseşti pe teritoriul Federaţiei Ruse.

„Această slăbiciune nu este slăbiciunea noastră, ci a lumii, care în al treilea an (de război) nu îndrăzneşte să îi trateze pe terorişti exact aşa cum merită”, a declarat şeful statului ucrainean, care a cerut din nou „mai multă hotărâre” din partea „liderilor lumii” pentru a proteja Ucraina de „teroarea” rusă.

În ultimele zile, Ucraina şi-a intensificat apelurile pentru a i se permite să lovească teritoriul inamic cu armele aliaţilor săi, după ce Rusia a deschis un nou front printr-o ofensivă la 13 mai în regiunea Harkov, pe care o atacă zilnic dinspre partea sa de frontieră.

Civili uciși în atacuri

Oraşul Harkov este capitala regiunii cu acelaşi nume în nord-estul Ucrainei şi cel mai mare oraş din ţară după Kiev. Liubotin, situat în aceeaşi regiune, avea o populaţie de 20.000 de locuitori înainte de război şi se află la aproximativ 20 de kilometri vest de Harkov. Ambele se află la câţiva kilometri de graniţa cu Rusia.

Potrivit şefului administraţiei militare regionale din Harkov, Oleh Sîniehubov, şase persoane au fost ucise şi alte 16 rănite în oraşul Harkov în urma atacului.

Rusia, a adăugat oficialul ucrainean, a utilizat rachete S-300 pentru a ataca oraşul, intens bombardat de forţele ruse de la sfârşitul anului 2023.

„Rachetele au lovit incinta unei tipografii” în cartierul Osnovianski, în sudul oraşului, a precizat parchetul ucrainean, citat de AFP.

La Liubotin, şase persoane au fost rănite în atacul rachete care a lovit centrul oraşului, avariind magazine, autoturisme şi provocând pagube unui parc, potrivit procuraturii regionale.

De la începutul acestui nou asalt, aproape 11.000 de civili au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele în regiunea Harkov, a declarat joi guvernatorul Oleh Sîniehubov.

La sud, în regiunea Zaporojie, un bărbat de 74 de ani a fost ucis de o lovitură de artilerie în timp ce lucra în curtea casei sale din satul Mala Tokmacika, potrivit guvernatorului acestui teritoriu, Ivan Fedorov.

Evoluțiile pe front

Pe frontul de est, unde trupele ruse au obţinut o serie de succese tactice în faţa unei armate ucrainene lipsite de resurse, Moscova a revendicat joi preluarea sub control a satului Andriivka, în regiunea ucraineană Doneţk (est), la 10 kilometri sud de Bahmut, un oraş cucerit de Rusia în mai 2023, după zece luni de confruntări sângeroase, potrivit AFP.

Această nouă ofensivă a Moscovei, care a extins zona de luptă, i-a obligat pe ucraineni să trimită întăriri preţioase în sectorul de nord-est al frontului.

Această regiune, eliberată aproape în întregime în timpul contraofensivei ucrainene din toamna anului 2022, este vizată de luni de zile de bombardamente ruseşti devastatoare asupra zonelor rezidenţiale şi infrastructurii civile, conform AFP.

_____

spot_imgspot_img