VIDEO Schimb de focuri la frontiera dintre Iran şi Afganistan

Grăniceri iranieni şi talibani afgani au avut duminică un schimb de focuri la frontiera dintre ţările lor, talibanii anunţând un deces în tabăra lor, relatează Agerpres citând AFP.

Afgani trec granita in IranFoto: JAVED TANVEER / AFP / Profimedia

Forţele iraniene şi talibanii se acuză reciproc pentru deschiderea focului.

„O confruntare între gărzile de frontieră din Iran şi forţele talibanilor a avut loc” în comitatul Hirmand din provincia Sistan-Balucistan, a declarat guvernatorul acestei regiuni, potrivit agenţiei iraniene de presă Fars.

„Talibanii au trecut ilegal graniţa şi forţele iraniene au ripostat”, a adăugat acelaşi guvernator, care mai afirmă că a fost o confruntare scurtă şi nu există nicio victimă de partea iraniană.

Potrivit agenţiei iraniene Tasnim, talibanii ar fi tras asupra caselor satului frontalier Dust Mohammad.

Iranul are de mult timp relaţii tensionate cu talibanii

De partea cealaltă a frontierei, autorităţile provinciei afgane Nimroz au anunţat că în urma schimbului de focuri un membru al forţelor de securitate talibane a fost ucis şi un altul rănit.

„Gărzile de frontieră iraniene au deschis focul asupra unei patrule a gărzilor noastre de frontieră în districtul Kang din provincia Nimrioz”, potrivit unui comunicat în care talibanii prezintă versiunea lor asupra incidentului.

La sfârşitul lunii iunie, un grănicer iranian a fost ucis într-un incident asemănător la un post de trecere a frontierei din aceeaşi provincie.

Iranul are de mult timp relaţii tensionate cu talibanii şi, cu toată adversitatea sa faţă de SUA, Teheranul nu a recunoscut nici până acum noul guvern pe care talibanii l-au format la Kabul în august 2021 după retragerea precipitată a trupelor americane din Afganistan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *