VIDEO Turcii îl sfidează pe Erdogan, după interzicerea mitingurilor de 1 Mai în Piața Taksim. Stare de asediu în Istanbul

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Poliția turcă a reținut miercri zeci de manifestanți care încercau să dărâme baricadele în diferite cartiere din Istanbul, după ce autoritățile au interzis mitingurile de 1 Mai în principala piață Taksim din oraș, potrivit AFP.

Poliția turcă intercize oamenilor să ajungă în Piața Taksim de 1 MaiFoto: KEMAL ASLAN / AFP / Profimedia

Primele altercații au izbucnit în timp ce manifestanții încercau să forțeze trecerea printre barajele poliției pentru a ajunge în emblematica piață Taksim, care a devenit în 2013 epicentrul unui val de proteste împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Poliția a impus stare de asediu în Istanbul, în timp ce forțele de ordine au blocat inima celui mai mare oraș al Turciei.

Bariere metalice înalte au fost puse în jurul pieţei, în care se termină celebrul bulevard pietonal Istiklal, a constatat un jurnalist al AFP.

Peste 42.000 de poliţişti sunt desfăşuraţi miercuri la Istanbul, a avertizat ministrul turc de interne, Ali Yerlikaya.

„Nu le vom permite organizaţiilor teroriste (…) să facă din 1 mai un câmp de acţiune şi de propagandă”, a avertizat el.

De pe malurile Bosforului până la peninsula istorică Sultanhamet și la Palatul Topkapi, bariere metalice au blocat toate pasajele, iar transportul public, inclusiv feriboturile, a fost paralizat, în timp ce turiștii dezorientați își târau valizele.

Miercuri dimineața, în timp ce demonstranții s-au adunat în cartierul Besiktas pentru a sărbători ziua de 1 Mai, au izbucnit incidente cu poliția și câteva zeci de persoane au fost suite în dubele poliției.

Un alt miting, convocat în fața municipalității din Istanbul de către primarul de opoziție Ekrem Imamoglu și partidul său CHP, a fost de asemenea împiedicat să se desfășoare.

Luând cuvântul alături de primarul, care a fost reales la 31 martie, președintele CHP, principalul partid de opoziție din parlament, Özgür Özel, a promis „să nu renunțe”: „Vom continua eforturile noastre până când Taksim va fi liber”.

„Taksim aparține muncitorilor”, a declarat el, adresându-se apoi poliției: „Acești muncitori nu sunt dușmanii voștri. Singura noastră dorință este ca această zi să fie sărbătorită. Nu dorim un conflict”.

Mitingurile nu mai sunt permise în Piața Taksim, care a devenit epicentrul protestelor împotriva regimului lui Recep Tayyip Erdogan de la valul de proteste care a zguduit țara în 2013. Dar sindicatele și organizațiile politice își cheamă acolo în mod regulat membrii.

Marți seară, Erdogan a denunțat „organizațiile teroriste care vor să folosească ziua de 1 Mai ca instrument de propagandă” și a avertizat sindicatele și partidele politice împotriva „oricărei acțiuni care ar putea dăuna atmosferei de 1 Mai”.

spot_imgspot_img