VIDEO Zelenski anunţă pierderile rușilor la Bahmut şi face un apel către ucraineni de a păstra unitatea

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, că în mai puţin de o săptămână luptătorii ucraineni au ucis la Bahmut peste 1.100 de soldaţi ruşi şi au rănit alţi 1.500 suficient de grav pentru a fi scoşi din luptă, făcând în acelaşi timp o pledoarie pentru unitate naţională într-un moment în care, spune el, ucrainenii trebuie să fie un exemplu şi pentru comunitatea internaţională care ajută Ucraina, relatează News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

„În mai puţin de o săptămână – din 6 martie – numai în sectorul Bahmut, (soldaţii ucraineni – n.r.) au reuşit să elimine peste 1.100 de soldaţi inamici, care sunt pierderi ireversibile ale Rusiei, pierderi acolo, lângă Bahmut. În plus, sunt încă cel puţin 1.500 de pierderi medicale ale inamicului – au răni incompatibile cu continuarea luptelor. Mai mult, au fost distruse zeci de unităţi de echipament inamic şi au fost incendiate mai mult de zece depozite de muniţii ruseşti”, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul transmis, ca în fiecare seară, compatrioţilor.

Acest mesaj vine după o săptămână dificilă, în care atât ruşii cât şi ucrainenii au suferit pierderi grele în vieţi omeneşti la Bahmut, iar Zelenski şi ceilalţi oficiali de la Kiev trebuie să explice populaţiei de ce se încăpăţânează să nu decidă o retragere – evocată şi de unii experţi occidentali – şi de ce este necesar să reziste.

„Împreună, în unitate, vom obţine victoria”

Zelenski a enumerat din nou unităţi ale armatei ucrainene care luptă pe linia frontului şi le-a mulţumit, având grijă să recunoască totodată şi meritele celor din spatele frontului, într-un efort de a-i încuraja pe ucraineni şi de a le ridica moralul tuturor.

„Sunt recunoscător fiecărui luptător al Forţelor Armate ale Ucrainei, serviciilor noastre de informaţii – luptătorilor din Şaman, Garda Naţională, poliţiştii noştri de frontieră – tuturor celor care luptă cu adevărat pentru pământul ucrainean, pentru Bahmut! Sunt recunoscător luptătorilor din Tavria care luptă efectiv în zonele Avdiivka şi Mariinka, artileriştilor din brigada separată 55 Zaporojie Sici, luptătorilor din brigada 35 de puşcaşi marini, batalionului 74 de recunoaştere şi celor şaptezeci şi nouă de infanterişti – paraşutiştii noştri! Şi, de asemenea, direcţia Zaporojiie din Tavria – brigada 128-a separată de asalt montan. Vă mulţumim tuturor, băieţi! Le sunt recunoscător fiecăruia dintre cei care i-au ajutat din nou săptămâna aceasta pe soldaţii noştri, i-au tratat după ce au fost răniţi, au căutat lucruri cu care să îi sprijine, au organizat strângeri de fonduri şi au trimis pe front ceea ce au cerut! Împreună, în unitate, vom obţine victoria”, a subliniat preşedintele ucrainean.

„Acum trăim într-o perioadă în care Ucraina poate depăşi toate dificultăţile istorice. Noi putem face asta! Dacă ne păstrăm unitatea, dacă avem grijă unii de alţii şi de ţara noastră. Le mulţumesc tuturor celor cărora le pasă de Ucraina şi de ucraineni! Le mulţumesc tuturor celor cărora le pasă de unitatea noastră şi de unitatea lumii de dragul Ucrainei! Le mulţumesc tuturor celor care luptă acum pentru independenţa ţării noastre!”, a spus Volodimir Zelenski.

Consolidarea independenţei spirituale a Ucrainei

El a mai anunţat că i-a conferit titlul de „Erou al Ucrainei” soldatului Oleksandr Maţievski, cel care a devenit celebru în întreaga lume zilele acestea după ce o înregistrare video arată cum este executat de ruşi, prizonier de război fiind, iar ultimele sale cuvinte sunt „Glorie Ucrainei”. „Un om pe care toţi ucrainenii îl vor cunoaşte. Un om care va fi amintit pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea sa în Ucraina şi pentru Glorie Ucrainei!” – a spus liderul ucrainean.

Zelenski le-a dat ucrainenilor şi un alt exemplu de eroism şi mândrie naţională: „Astăzi se împlinesc 160 de ani de la naşterea remarcabilului om de ştiinţă ucrainean Volodimir Vernadski, un om care a trăit într-o perioadă foarte dificilă, dar care, în ciuda a toate, a crezut în Ucraina, a ales Ucraina şi a ajutat Ucraina”, a menţionat el, referindu-se la fondatorul Academiei de Ştiinţe din Ucraina, considerat unul dintre pionierii geochimiei, a biogeochimiei şi a radiogeologiei.

Liderul ucrainean s-a referit şi la „independenţa spirituală” a ucrainenilor, reconfirmând decizia de a interzice Biserica Ortodoxă Rusă.

„În această săptămână există, de asemenea, o mişcare de consolidare a independenţei noastre spirituale. Societatea vede acest lucru. Şi văd aprobarea ucrainenilor pentru aceşti paşi, care sunt legitimi. Şi vom continua această mişcare. Nu vom permite ca statul terorist să aibă nicio oportunitate de a manipula spiritualitatea poporului nostru, de a distruge sanctuarele ucrainene sau de a fura orice obiect de valoare din ele”, a spus Zelenski după ce în această săptămână a cerut Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a avut legături cu Biserica Ortodoxă Rusă, să părăsească complexul mănăstiresc Pechersk Lavra, ceea ce l-a făcut pe patriarul Kirill al Moscovei să ceară sprijinul Papei Francisc pentru a-l face pe Zelenski să se răzgândească.

___

spot_imgspot_img