VIDEO Zelenski, despre moartea unor soldaţi ucraineni într-un atac rusesc în timpul unei ceremonii de decorare: „O tragedie care putea fi evitată”

0

Ucraina a anunţat deschiderea unei anchete cu privire la moartea unui grup de soldaţi, vineri, în urma unui atac rusesc cu rachete, în timpul unei ceremonii de decorare. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în discursul său de duminică seară despre acest atac, afirmând că „este o tragedie care putea fi evitată”.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Peste 20 de soldaţi ucraineni dintr-o brigadă de asalt ar fi murit vineri în atacul care a avut loc în regiunea Zaporojie, în sudul ţării, a relatat presa de la Kiev. Armata ucraineană a confirmat că mai mulţi soldaţi au fost ucişi, fără a preciza câţi. Potrivit forțelor armate ucrainene, Rusia a atacat regiunea Zaporojie cu o rachetă balistică Iskander.

Duminică seară, în obișnuitul său mesaj video nocturn către națiune, președintele Volodimir Zelenski a declarat:

  • „În primul rând, în ceea ce priveşte atacul ruşilor asupra soldaţilor Brigăzii 128 Infanterie de Munte care a avut loc în regiunea Zaporojie. Condoleanţe tuturor familiilor şi apropiaţilor soldaţilor căzuţi la datorie! Este o tragedie care putea fi evitată. Ministrul Apărării (Rustem) Umerov mi-a raportat măsurile luate pentru a clarifica toate circumstanţele a ceea ce s-a întâmplat, cine a fost implicat în mod special şi ce ordine au fost date”.
  • „A fost iniţiată o procedură penală ca răspuns la această tragedie. Ancheta relevantă este în curs de desfăşurare. Cel mai important este să se stabilească adevărul complet cu privire la ceea ce s-a întâmplat şi să se evite ca astfel de incidente să se mai întâmple. Fiecare soldat aflat în zona de luptă – în linia de foc a inamicului şi în recunoaştere aeriană – ştie cum să se comporte în câmp deschis, cum să fie în siguranţă. Acum, ancheta trebuie să ofere răspunsuri sincere familiilor soldaţilor căzuţi şi societăţii cu privire la modul în care s-a produs această tragedie şi dacă au fost emise ordine necorespunzătoare”.

Volodimir Zelenski a menţionat că nu are nicio îndoială că Ucraina va fi protejată.

  • „Atunci când trecem prin săptămâni ca aceasta, pline de durere şi discuţii dificile, este important ca oamenii să înţeleagă că ceea ce apasă pe inimile lor este văzut, iar schimbările necesare vor fi făcute. Acest lucru se aplică la multe lucruri, de la neglijenţa care poate apărea din moştenirea sovietică şi birocraţia teribilă care împiedică Ucraina şi pe mulţi din forţele noastre de apărare să îşi realizeze potenţialul în mod corect şi eficient”.
  • „Trebuie să protejăm Ucraina. Şi o vom proteja – nu am nicio îndoială în această privinţă. A crede în Ucraina înseamnă a şti că Ucraina şi ucrainenii îşi pot păstra independenţa, o vor păstra şi o vor revendica”, a conchis el, potrivit News.ro.

____

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *