VIDEO Zelenski: Înţelegem deja ce paşi sunt necesari în continuare pentru a aduce accederea ţării noastre în UE mai aproape

0

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că poporul său merită să fie în Uniunea Europeană, împreună cu celelalte popoare libere. „Înţelegem deja ce paşi sunt necesari în continuare pentru a avansa după decizia Consiliului European şi a aduce scopul cheie – accederea ţării noastre în UE – mai aproape”, a arătat el.

Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că aceasta a fost o zi pe care istoria Ucrainei o va aminti cu siguranţă, relatează News.ro.

„Este un semnal pozitiv de la Comisia Europeană – o recomandare de a începe negocierile privind intrarea ţării noastre în UE. Este exact decizia pe care o aşteptam. Îţi mulţumesc, Ursula, doamnă preşedinte al Comisiei Europene, şi tuturor colegilor tăi pentru că aţi avut întotdeauna o credinţă de neclintit şi sinceră în Ucraina. Poporul nostru merită să fie în Uniunea Europeană – împreună cu toate popoarele libere din Europa”, a arătat el.

Potrivit acestuia, este aşteptată acum decizia Consiliului European din decembrie, dar Ucraina îşi face partea sa.

„Desigur, înţelegem deja ce paşi sunt necesari în continuare pentru a avansa după decizia Consiliului European şi a aduce scopul cheie – accederea ţării noastre în UE – mai aproape. Libertatea ucraineană, instituţiile ucrainene, casa noastră comună europeană va deveni doar mai puternică”, a arătat preşedintele ucrainean.

El a spus că au avut loc deja întâlniri cu reprezentanţii guvernului şi parlamentului ucrainean privind proiectele de legi şi reformele care reprezintă transformarea ţării. „Şi sper că Comisia Europeană va începe să implementeze partea sa din munca comună cât mai curând posibil – evaluând conformitatea legislaţiei ucrainene cu aquis-ul UE”, a adăugat el.

„Este important pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă ca Moldova să fie cât mai de succes şi stabilă posibil”

Zelenski a menţionat că a discutat cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu care Ucraina îşi va coordona paşii spre Uniunea Europeană.

„Este important pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă ca Moldova să fie cât mai de succes şi stabilă posibil. Vom ajuta”, a arătat el, menţionat că deja Ucraina a ajutat la evacuarea a 36 de cetăţeni moldoveni din Fâşia Gaza. De asemenea, peste 40 de cetăţeni ucraineni au fost salvaţi.

Volodimir Zelenski a mai arătat că a discutat cu preşedintele Georgiei şi că Ucraina sprijină sincer independenţa acestei ţări. „În discuţia cu doamna preşedinte al Georgiei, am vorbit despre cetăţeanul ucrainean Mihail Saakaşvili. Viaţa sa este importantă şi ar fi corect să se arate compasiune pentru soarta sa”, a adăugat el.

Tot legat de UE, Zelenski a arătat că a semnat un decret care pregăteşte procesul de negociere, fiind menţionate puncte clare şi instrucţiuni.

____

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *