VIDEO Zelenski: Pentru a doua oară în acest an, Rusia pierde controlul asupra evenimentelor

0

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a remarcat, luni, în discursul video adresat naţiunii, că incidentele de duminică de pe aeroportul din capitala Daghestanului, Mahacikala, luat cu asalt de protestatari care căutau pasageri israelieni, arată, deja pentru a doua oară în acest an, după revolta eşuată a mercenarilor ruşi din iunie, că Moscova a pierdut controlul asupra evenimentelor.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

„Trebuie să evaluăm cu sobrietate sistemul rusesc. Şi-au mobilizat toate forţele pentru a încerca să nu piardă ceea ce au cucerit în Ucraina, dar, în acelaşi timp, şi-au poluat teritoriul cu un asemenea nivel de ură şi degradare încât, pentru a doua oară în acest an, Rusia pierde controlul asupra evenimentelor. Fie rebelii mărşăluiesc spre Moscova şi nimeni nu-i opreşte, fie verticala puterii din Daghestan se evaporă şi are loc un adevărat pogrom. Toate acestea sunt semnale că Rusia încă mai poate rezista luptelor şi, uneori, poate creşte presiunea pe linia frontului, dar nu este capabilă să reziste în această confruntare din punct de vedere strategic”, a punctat Zelenski în mesajul transmis compatrioţilor la sfârşitul zilei, relatează News.ro.

„Din punct de vedere strategic, trebuie să fim cu toţii puternici, trebuie să fim uniţi, trebuie să facem tot posibilul şi imposibilul pentru a supravieţui, pentru a ne recăpăta oamenii şi pentru a dovedi că libertatea este cu siguranţă mai puternică decât ura şi agresiunea. Pentru aceasta este nevoie de unitatea noastră, a întregii Europe, a Americii, a întregii lumi libere. Unitatea este cea mai eficientă şi precisă armă cu rază lungă de acţiune”, a subliniat preşedintele ucrainean.

În condiţiile în care Rusia pare în ultimele zile să încerce o intensificare a ofensivei în nordul, sudul şi estul Ucrainei, Zelenski a lăudat câteva brigăzi de luptă ucrainene care opun rezistenţă. „Le mulţumesc tuturor soldaţilor care, prin asalturile lor şi prin rezistenţa lor – o rezistenţă eroică – dovedesc în practică că Ucraina este capabilă să reziste presiunii ruseşti, este capabilă să distrugă ocupanţii, este capabilă să învingă”, a transmis Zelenski.

„Brigăzile mecanizate 53 şi 110, brigada aeropurtată 79 – vă mulţumesc, băieţi, pentru Avdiivka şi Mariinka! Brigăzile de infanterie motorizată nr. 14, 32 şi 57 – vă mulţumesc pentru apărarea sectorului Kupiansk. Brigada 80-a de asalt aerian şi brigada 93-a mecanizată – vă mulţumim, soldaţi, pentru direcţia Bahmut şi pentru că aţi avansat! Brigada 33-a mecanizată – vă mulţumim pentru puterea voastră în luptele din sudul Ucrainei!”, a enumerat Zelenski.

El le-a vorbit ucrainenilor şi despre „discuţiile importante” pe care le-a avut luni cu prim-ministrul Ţărilor de Jos, Mark Rutte. „L-am informat despre situaţia de pe linia frontului, despre acţiunile şi capacităţile noastre. Îi sunt recunoscător pentru ajutor! Pentru sistemele de apărare aeriană, pentru obuzele pentru soldaţii noştri, pentru lucrurile puternice care ne ajută să menţinem în siguranţă partea de est a Mării Negre. Acordurile noastre cu Mark, pe care le-am discutat în timpul întâlnirii noastre de la Odesa, sunt puse în aplicare. Este, de asemenea, foarte important faptul că Olanda a devenit prima ţară din afara G7 cu care am început o colaborare bilaterală privind garanţiile de securitate”, a reamintit Zelenski.

În pledoaria sa pentru unitatea şi solidaritatea comunităţii internaţionale, preşedintele ucrainean a menţionat şi o întâlnire cu o delegaţie bipartizană a Congresului SUA, formată din trei congresmeni, care se află într-o vizită în Ucraina. „Aceasta este o vizită importantă de solidaritate. Sunt recunoscător tuturor celor din Congres – din ambele partide – care ajută la apărarea libertăţii, preşedintelui Biden, echipei sale şi fiecărui american care simte că libertatea în lume poate dăinui doar atunci când America este puternică şi când duşmanii lumii libere nu au nicio îndoială cu privire la conducerea americană. I-am informat pe congresmeni cu privire la situaţia de pe linia frontului, cu privire la utilizarea foarte reuşită a ATACMS-urilor americane livrate recent forţelor noastre de apărare. Bineînţeles, am discutat, de asemenea, despre problema continuării sprijinului militar şi bugetar”, a spus Zelenski în condiţiile în care situaţia politică de la Washington ameninţă să blocheze ajutorul american pentru Kiev.

Nu în ultimul rând, situaţia din Orientul Mijlociu riscă să deturneze şi să reducă atenţia şi ajutorul internaţional pentru Ucraina. Conştient de acest fapt, Zelenski a anunţat că a avut o reuniune cu responsabilii ucraineni pentru a stabili o strategie. Scopul unei astfel de strategii este „de a menţine atenţia lumii asupra Ucrainei, de a menţine unitatea, care ne ajută să ne apărăm, şi de a asigura slăbirea sistemică a statului agresor”, a precizat liderul de la Kiev.

____

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *