Vizita unui oficial chinez în Rusia evidenţiază aprofundarea relaţiilor,pe fondul tensiunilor cu SUA

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Wang Yi, fost ministru de Externe al Chinei, în prezent directorul Oficiului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez, se va deplasa luni la Moscova, la finalul unui turneu european în cursul căruia a prezentat angajamentul Beijingului pentru pacea în Ucraina şi intenţia intensificării relaţiilor diplomatice, după trei ani de izolare din cauza pandemiei.

Vizita lui Wang Yi în Rusia este în contrast cu noile tensiuni în relaţia dintre Statele Unite şi China, din cauza doborârii unui balon chinez suspectat de spionaj.

Sâmbătă, Wang Yi s-a întâlnit cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, cu ocazia Conferinţei pentru Securitate de la München. Întâlnirea neprogramată s-a derulat într-o atmosferă tensionată, după ce Wang Yi afirmase că doborârea balonului chinez în SUA a fost o reacţie „aproape isterică”.

În schimb, deplasarea diplomatului chinez la Moscova are loc cu doar câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei militare ruse în Ucraina.

„Conflictul din Ucraina a accentuat izolarea Rusiei în lume, a intensificat dependenţa economică a ţării de China şi s-a înscris în obiectivul îndelungat al Beijingului de a găsi parteneri cu care să contracareze Occidentul. Dependenţa din ce în ce mai mare a Rusiei de China a oferit Beijingului un element de valoare în promovarea priorităţilor geopolitice. Spre exemplu, poate conta pe veto-ul Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, precum şi pe sprijinul Moscovei în disputele Chinei cu Statele Unite şi cu aliaţii SUA în probleme precum Taiwanul”, comentează editorialiştii Austin Ramzy, Keith Zhai şi Ann M. Simmons într-un articol publicat în Wall Street Journal sub titlul „Vizita unui oficial chinez la Moscova arată aprofundarea relaţiilor cu Rusia”.

„Nu este surprinzător să vedem că Wang Yi spune în Europa ceva vag despre principiile integrităţii teritoriale, dreptul internaţional şi disuasiunea nucleară. La Moscova, va evoca idei opuse – contracararea hegemoniei Statelor Unite”, afirmă Temur Umarov, analist la Institutul Carnegie.

Duminică, Antony Blinken a afirmat că Washingtonul are informaţii potrivit cărora China ar examina „posibilitatea de a furniza armament letal” Rusiei pentru războiul din Ucraina, avertizând că ar apărea „o problemă gravă” în relaţiile bilaterale.

Între timp, nave militare din China şi Rusia efectuează exerciţii comune în Oceanul Indian, în largul Africii de Sud.

„Aş numi această situaţie afectivitate strategică. În mod clar, există probleme în privinţa cărora Beijingul şi Moscova gândesc identic – această idee de ordine mondială nedreaptă pentru ei, faptul că Statele Unite au mereu un cuvânt mai puternic şi ideea că democraţia este un concept foarte flexibil care poate descrie aproape orice”, subliniază analistul Temur Umarov.

Deplasarea lui Wang Yi la Moscova ar putea deschide posibilitatea unei vizite în Rusia a preşedintelui chinez, Xi Jinping, anul acesta, un summit care ar evidenţia ancorarea relaţiilor bilaterale pe apropierea personală de preşedintele rus, Vladimir Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img