Vladimir Putin a ordonat confiscarea proiectului de petrol şi gaze Sahalin-1, condus de Exxon Mobil

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret care stabileşte un nou operator pentru proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, condus de Exxon Mobil, relatează News.ro citând agenția Reuters.

Vladimir Putin intr-o videoconferinta cu angajati ai Sahalin-1Foto: Nikolsky Alexei / TASS / Profimedia Images

Mişcarea lui Putin, care afectează cea mai mare investiţie a Exxon în Rusia, imită o strategie pe care a folosit-o pentru a prelua controlul asupra altor proprietăţi energetice din ţară.

Decretul acordă guvernului rus autoritatea de a decide dacă acţionarii străini pot păstra participaţiile în proiect.

Exxon deţine o participaţie de 30% la Sahalin-1, având ca parteneri compania rusă Rosneft, ONGC Videsh din India şi SODECO din Japonia.

Producția de petrol la proiectul Sahalin-1 a scăzut în iulie la doar 10.000 de barili pe zi, de la 220.000 de barili pe zi inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina.

Exxon a încercat, din martie, să părăsească operaţiunile sale din Rusia şi să îşi transfere rolul deţinut la Sahalin-1 unui partener, după sancţiunile internaţionale impuse Moscovei.

Guvernul Rusiei şi Exxon au intrat în dezacord, producătorul de petrol ameninţând că va duce cazul la arbitraj internaţional.

Exxon a refuzat să comenteze decretul de vineri.

Grupul japonez SODECO nu a fost disponibil imediat pentru a comenta, precizează Reuters, dar un oficial al Ministerului Industriei, care deţine o participaţie de 50% la companie, a declarat că adună informaţii şi discută cu partenerii.

Japonia a încetat să mai cumpere ţiţei din Rusia din iunie.

Putin a folosit o strategie similară și într-un decret din iulie, pentru a prelua controlul deplin al Sahalin-2

Exxon a înregistrat în aprilie costuri de depreciere de 4,6 miliarde de dolari pentru activităţile sale ruseşti şi a declarat că lucrează cu parteneri pentru a transfera operaţiunile Sahalin-1. De asemenea, a redus producţia de energie şi a mutat personalul din ţară.

În august, Putin a emis un decret despre care Exxon a spus că face dificilă o ieşire sigură pentru mediu din Sahalin-1.

Producătorul american a emis apoi „o notă de diferenţă”, un pas legal înainte de arbitraj.

Decretul de vineri spune că guvernul rus înfiinţează o companie rusă, administrată de filiala Rosneft, Sahalinmorneftegaz-Shelf, care va deţine drepturile investitorilor în Sahalin-1.

Partenerii străini vor avea la dispoziţie o lună după crearea noii companii pentru a cere guvernului rus acţiuni la noua entitate, se arată în decret.

Putin a folosit o strategie similară într-un decret din iulie, pentru a prelua controlul deplin al Sahalin-2, un alt proiect de petrol şi gaze din Orientul Îndepărtat al Rusiei, cu Shell şi companiile japoneze Mitsui & şi Mitsubishi ca parteneri.

Rusia a aprobat cererile celor două companii japoneze care doresc să îşi transfere pachetul de acţiuni către un nou operator.

___

spot_imgspot_img