Volodimir Zelenski: Ucraina şi-a reevaluat relaţiile cu multe ţări în urma agresiunii ruse

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat vineri un interviu televiziunii publice poloneze, în care a criticat ceea ce a numit „meschinăria” unor ţări care nu au ajutat Ucraina în faţa invaziei ruse ori au ajutat-o doar „la telefon” şi a elogiat Polonia şi „atitudinea marilor naţiuni”, consemnează agențiile EFE și Agerpres.

Volodimir ZelenskiFoto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia

Răspunsul internaţional ce a urmat declanşării invaziei ruse a determinat Ucraina să-şi „reevalueze” relaţiile cu multe ţări, întrucât răspunsul „nu a fost acelaşi” din partea tuturor şi unii au fost chiar „meschini”, a spus Zelenski.

Conform preşedintelui ucrainean, Polonia şi vecinii săi baltici (Lituania, Letonia şi Estonia) s-au comportat ca adevăraţi prieteni ai ţării sale. „Nu ne-au sprijinit la telefon, ci au fost cu noi în Ucraina. Aceasta este o prietenie adevărată şi în asta constă o alianţă”, a indicat el.

La fel, a continuat Zelenski, pe parcursul ultimelor luni „a fost de asemenea de mare importanţă atitudinea liderilor ţărilor mari, precum Olanda, Franţa, Germania sau Spania”.

O relaţie personală „foarte strânsă” cu preşedintele Poloniei

Insistând asupra Poloniei, el a spus că această ţară „a primit în braţele ei milioane de ucraineni”, într-un gest „foarte impresionant, dezinteresat”, ceea ce îl face să fie „foarte recunoscător preşedintelui (polonez, Andrzej Duda), premierului (Mateusz Morawiecki) şi tuturor polonezilor”.

„Sunt multe lucruri pe care numai Andrzej (Duda) şi cu mine le cunoaştem, chestiuni despre care am discutat fără a folosi mijloace speciale de comunicare interguvernamentală, doar prin WhatsApp. Aşa a fost cazul în primele zile de război şi mai târziu. Avem o relaţie personală foarte strânsă”, a mărturisit Zelenski.

Cât despre anunţul Poloniei că este dispusă să ofere Ucrainei tancuri germane Leopard, el l-a descris drept „o formă de sprijin a Ucrainei”, adăugând însă că „Polonia nu-şi poate asuma singură toate livrările de armament”.

În finalul interviului, Zelenski le-a adresat un mesaj compatrioţilor săi refugiaţi în Polonia din cauza războiului, cerându-le să „rămână ucraineni” şi să arate „un mare respect pentru naţiunea poloneză”, chiar dacă acolo întâlnesc şi „lucruri care nu le plac sau obiceiuri diferite”, şi de asemenea să ţină minte faptul că „trebuie să revină în ţara lor, întrucât pentru ei luptăm”.

„Războiul se va termina şi suntem siguri că se va termina cu o victorie, niciun alt rezultat nu este o opţiune”, a susţinut Volodimir Zelenski.

___

spot_imgspot_img