Vremea anormală continuă în Europa – Dimineață era mai rece în sudul Spaniei decât în țările baltice și în nordul Rusiei europene – Terra

Iunie a început cu temperaturi mult sub normal, dar se încheie cu căldură extremă în nord și temperaturi sub normal în sud. În jurul orei 9.00 erau sub 15 grade în mai multe orașe din sudul Spaniei, însă erau +26 la Riga și +22 într-unul dintre cele mai reci orașe din Europa, Moseyevo, în regiunea Arhanghelsk din Rusia. Valuri de căldură au fost și în America de Nord: În Mexic au fost +51,4 grade, iar la Palm Springs, California, minima noctură a fost +40,7.

Astfel, în această dimineață, în jurul orei 9.00, erau +25 de grade la Anjalankoski, în Finlanda, +26 de grade la Riga (Letonia), +24 de grade la Pudoz (regiunea rusă Karelia) și +22 de grade la Moseyevo, unul dintre cele mai reci locuri din Europa, situat la Arhanghelsk. În România a fost o noapte extrem de caldă în vestul țării: la Șiria, la 37 km de Arad, minima a fost de +25,2, iar la Dumbrăvița de Codru au fost +23,5.

Pe de altă parte, în Spania au fost +3 +5 grade la munte și era rece și în alte orașe din sud +14 la Cordoba și Sevilla. În Portugalia erau +12 grade la Porto și +15 în Lisabona.

Marți după prânz au fost +34,7 grade la Moscova și +31,7 la Helsinki, recorduri pentru luna iunie. Tot marți, cele mai mari temperaturi din Europa au fost la Novîi Ustogan, în Kazahstan (+40,7) și la Yusta (Rusia), +40. În Italia și Turcia au fost locuri unde termometrele au arătat aproape +40 de grade.

La polul opus, în Scoția, la Loch Glascarnoch, minima a fost de -1,7 marți și de -0,3 miercuri. Chiar și în Irlanda temperaturile au scăzut la sub +3 grade. În nordul extrem al Norvegiei au fost -3 grade miercuri dimineață, iar în Suedia, -1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *