Washingtonul, acuzat că plăteşte sportivi pentru a provoca “tulburări” în timpul JO Beijing 2022 – Alte sporturi

0

Washingtonul a fost acuzat de un ziar oficial chinez că plăteşte sportivi pentru a-i “incita” să provoace “tulburări” în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie), acuzaţie dezminţită de ambasada americană din capitala Chinei.

Articolul din publicaţia de limbă engleză China Daily se bazează pe “surse bine informate” care intenţionează să denunţe o “conspiraţie”.

“Forţele antichineze” de pe pământ american “încurajează sportivii” din mai multe ţări “să-şi exprime nemulţumirea faţă de China, să adopte o atitudine pasivă în timpul competiţiilor sau chiar să refuze să participe” la Jocuri, susţine ziarul.

În schimb, Washingtonul le va “oferi despăgubiri”, denunţă aceste surse care acuză Statele Unite că doresc “să creeze tulburări în timpul Jocurilor pentru a politiza evenimentul”.

Autorităţile americane au negat cu fermitate aceste acuzaţii.

“Nu ne-am coordonat şi nu coordonăm nicio campanie globală legată de participarea la Jocurile Olimpice. Sportivii americani au dreptul de a se exprima liber, în conformitate cu spiritul Jocurilor Olimpice, care include promovarea drepturilor omului”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la Beijing într-un e-mail adresat AFP.

În numele încălcărilor drepturilor omului în China, în special împotriva minorităţii musulmane uigure, Statele Unite au convins unii aliaţi occidentali, printre care Canada, Australia şi Regatul Unit, să efectueze un “boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice din 2022”. Aceste ţări nu vor trimite niciun oficial la Beijing pentru a participa la ceremonia de deschidere de vineri. Sportivii lor, pe de altă parte, vor participa la competiţii

Prin acest articol din China Daily, Beijingul încearcă să “deturneze atenţia” publicului “de la istoricul său scandalos în materie de drepturile omului”, a apreciat în continuare ambasada Statelor Unite. “Ne aşteptăm ca (China) să asigure siguranţa şi bunăstarea sportivilor noştri – şi a tuturor sportivilor – care participă la Jocurile de la Beijing şi să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale”.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a cerut deja joi Statelor Unite să “nu mai perturbe” Jocurile Olimpice de la Beijing, în timpul unui apel telefonic cu omologul său american Antony Blinken, scrie News.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *