Yellen: O intrare în incapacitate de plată a SUA ar provoca „o criză financiară globală”

O intrare în incapacitate de plată a datoriei americane „ar provoca cu siguranță o recesiune în Statele Unite și ar putea duce la o criză financiară globală”, a avertizat vineri secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un interviu acordat CNN.

Janet YellenFoto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Secretarul Trezoreriei s-a exprimat de la Dakar (Senegal), unde a început o călătorie de zece zile pe continentul african, care va include și Zambia și Africa de Sud.

Statele Unite au atins vineri plafonul datoriei, stabilit de Congres la peste 31.000 de miliarde de dolari, iar pentru moment aleșii nu au reușit să se pună de acord asupra unei majorări sau a unei suspendări a plafonului, scrie AFP.

În sine, acest lucru nu este un eveniment neobișnuit, deoarece plafonul a făcut obiectul unei intervenții legislative de 79 de ori din 1960.

Dar majoritatea republicană din Camera Reprezentanților vrea să folosească acest subiect pentru a face presiuni asupra democraților să reducă o serie de cheltuieli, în special cele rezultate din programele puse în aplicare de la începutul mandatului președintelui Joe Biden, precum și impozitele.

În cazul unei situații de incapacitate de plată a SUA, „costurile noastre de împrumut ar crește și fiecare american și-ar vedea costurile urmând același curs”.

„Dar, mai mult decât atât, incapacitatea de a face o plată, fie că este vorba de obligațiile noastre de plată a datoriei, de beneficiarii cheltuielilor sociale sau de armata noastră, ar provoca cu siguranță o recesiune în SUA și ar putea duce la o criză financiară globală”, a spus Yellen.

„Ar afecta fără îndoială rolul dolarului ca monedă de rezervă folosită în tranzacțiile din întreaga lume. Mulți americani și-ar pierde locurile de muncă”, a insistat ea.

Odată plafonul atins, Trezoreria SUA nu mai poate contracta împrumuturi, nici măcar pe termen scurt, pentru capital de lucru și a instituit o perioadă de suspendare a emisiunilor de titluri de creanță care va dura până la 5 iunie.

De asemenea, au fost puse în aplicare „măsuri excepționale”, inclusiv suspendarea plăților către mai multe fonduri de pensii și a prestațiilor de sănătate și de invaliditate pentru angajații publici, ajustări tehnice care nu sunt necesare imediat pentru plata pensiilor.

Aceste măsuri permit administrației americane să ducă lucrurile până la capăt, dar ele pot fi doar temporare și, dacă Congresul nu ajunge la un acord, SUA s-ar putea afla în cele din urmă în incapacitate de plată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *