Zeci de piloţi rezervişti din armata israeliană abandonează antrenamentul pentru a protesta

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

În calitate de braţ strategic al Israelului, forţele aeriene s-au bazat în mod tradiţional pe rezervişti în timp de război şi solicită echipajelor care au fost externate să se antreneze în mod regulat pentru a-şi menţine gradul de pregătire.

Dar, într-o scrisoare distribuită în presa locală, 37 de piloţi şi navigatori dintr-o escadrilă de F-15 au declarat că vor sări peste exerciţiile programate pentru miercuri şi că, în schimb, „ne vom dedica timpul dialogului şi reflecţiei de dragul democraţiei şi al unităţii naţionale”.

Guvernul naţionalist-religios urmăreşte schimbări care includ restricţii asupra Curţii Supreme, pe care o acuză de exces de putere. Criticii se tem că Netanyahu – care este judecat pentru acuzaţii de corupţie pe care le neagă – doreşte o putere excesivă asupra sistemului judiciar.

Demonstraţii săptămânale şi din ce în ce mai zgomotoase au loc în ţară, unii lideri ai protestelor – printre care foşti şefi militari – afirmând că o schimbare nedemocratică a guvernului ar justifica o nesupunere în masă în rânduri.

Cei 37 de rezervişti din forţele aeriene au declarat că îşi vor suspenda protestul de o zi dacă vor fi nevoiţi să desfăşoare operaţiuni reale.

Un purtător de cuvânt al armatei a refuzat să comenteze scrisoarea lor, dar a declarat că comandantul suprem, generalul-locotenent Herzi Halevy, „este conştient de discursul public şi de divizare, dar nu va permite să fie afectată capacitatea FDI (Forţele de Apărare ale Israelului) de a-şi îndeplini cea mai importantă misiune – apărarea securităţii Israelului”.

Ofiţerii au fost instruiţi să vorbească cu subordonaţii pe această temă, se arată în declaraţie, care a reiterat, de asemenea, „importanţa menţinerii imparţialităţii FDI”.

Israelul nu publică cifrele privind personalul militar, ceea ce face dificilă evaluarea impactului protestului rezerviştilor din forţele aeriene sau a angajamentelor similare ale unor rezervişti din alte ramuri.

„Aceste media israeliene iresponsabile dau importanţă oricărui rezervist care face un fel de declaraţie”, a declarat ministrul finanţelor, Bezalel Smotrich, la postul de televiziune Channel 12.

„Există zeci şi sute de mii de oameni care vor continua să se înroleze în armată şi să servească în rezervă şi să înţeleagă că suntem fraţi şi că purtăm responsabilitatea pentru marele miracol care este întreprinderea sionistă”.

Netanyahu, fost ofiţer în cea mai prestigioasă unitate de comando din Israel, a postat pe Twitter o fotografie cu el însuşi la vârsta conscripţiei, cu legenda: „Am fost înrolat: Când suntem chemaţi în rezervă, ne prezentăm întotdeauna. Suntem o singură naţiune”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img