Zelenski propune un schimb: Viktor Medvedciuk, apropiatul lui Putin, cu ucrainenii aflați în captivitate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus marți seară Moscovei să îl “schimbe” pe deputatul și omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și arestat recent, cu ucraineni aflați în captivitate în Rusia, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Captura de ecran

“Propun Federației Ruse să îl schimbe pe acest bărbat cu băieții și fetele noastre care se află în prezent în captivitate în Rusia”, a declarat Zelenski într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Deputatul ucrainean pro-Kremlin Victor Medvedchuk a fost capturat de Serviciul de Securitate al Ucrainei după ce fugise din arestul la domiciliu în februarie.

Anul trecut, autoritățile au deschis un dosar de trădare împotriva lui Medvedchuk, care neagă faptele de care este acuzat.

Acesta fugise din arestul la domiciliu în februarie.

Cine este Victor Medvedchuk

Medvedchuk, care a fost ținut în arest la domiciliu din mai, a fost vizat inițial de acuzații de trădare într-un caz care a crescut tensiunile dintre Moscova și Kiev.

În octombrie, procurorii au anunțat că el este acuzat și de colaborare pentru finanțarea forțelor separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei.

Renat Kuzmin, fost procuror general ucrainean și aliat al lui Medvedchuk, a scris pe Telegram că, pe 10 ianuarie 2022, un tribunal districtual a prelungit arestul la domiciliu al lui Medvedchuk pentru încă 60 de zile.

Viktor Medvedchuk avea a 12-a avere în Ucraina în 2021 cu 620 de milioane de dolari conform revistei Forbes și spune că președintele rus Vladimir Putin este nașul fiicei sale.

El este fondatorul partidului pro-rus “Platforma de opoziţie-Pentru viaţă”, care avea aproximativ treizeci de deputaţi în parlamentul ucrainean înainte de a fi interzis în martie, după invazia rusă.

Medvedchuk a fost sancționat de SUA în 2014 „pentru că a amenințat pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei și pentru subminarea instituțiilor și proceselor democratice ale Ucrainei”.

Dar bogatul om de afaceri a fost și un intermediar pentru Moscova și Kiev după izbucnirea conflictului din Donbas în 2014, valorificând legăturile sale personale cu Putin, notează CNN.

Într-un interviu din 2019 cu regizorul Oliver Stone, Putin a recunoscut că este nașul fiicei lui Medvedchuk.

„Nu aș spune că suntem foarte apropiați, dar ne cunoaștem bine”, a spus Putin. „El a fost șeful de cabinet al fostului președinte al Ucrainei Leonid Kucima și tocmai în această calitate mi-a cerut să iau parte la botezul fiicei sale. Conform tradiției ortodoxe ruse, nu poți refuza o astfel de cerere.”

Urmărește ultimele evoluții din a 48-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *