Ziua comemorării victimelor regimurilor totalitare: Pactul Molotov-Ribbentrop care a cufundat Europa în întuneric – Cultura

Ziua comemorării pentru victimele tuturor regimurilor totalitare și autoritare a fost sărbătorită încă din 2009, când Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită „proclamarea din 23 august ca Ziua amintirii la nivel european pentru victimele tuturor totalitarilor și regimuri autoritare, care vor fi pomenite cu demnitate și imparțialitate.

„La 23 august, în urmă cu 81 de ani, Pactul Molotov-Ribbentrop a cufundat Europa în întuneric. Acordul dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică a împărțit Europa Centrală și de Est. Aceasta a condus la încălcarea drepturilor fundamentale ale milioanelor de europeni și a afectat viața a milioane. Fiecare 23 august este o zi pentru a aminti lecțiile acestui trecut înspăimântător, pentru a ne aminti de cei care au suferit pe mâna regimurilor totalitare și autoritare de pe continentul nostru și pentru a aduce un omagiu celor care au luptat pentru un viitor mai bun. Libertatea de totalitarism și autoritarism nu este dată. Este un mod de viață câștigat cu greu pe care ar trebui să îl prețuim în fiecare zi. Am ales această libertate când am semnat tratatele noastre europene – libertatea de a trăi cu demnitate, de a alege cum ne guvernează națiunile și de a ne stabili propriul viitor. Trebuie să continuăm să fim puternici pentru aceste valori.”, a declarat vicepreședintele pentru valori și transparență, Věra Jourová, și comisarul pentru justiție, Didier Reynders.

Este o ocazie de a menține vie amintirea victimelor, dintre care milioane au continuat să sufere mult după încheierea celui de-al doilea război Wold și înfrângerea regimului nazist. Prin programul Europa pentru cetățeni, Comisia Europeană sprijină proiecte din toată Europa care abordează istoria crimelor totalitare și încurajează amintirea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *