3 afecțiuni medicale frecvente la menopauză și soluțiile recomandate

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Se consideră că o femeie a intrat la menopauză atunci când menstruația lunară a încetat deja timp de 12 luni consecutive și devine imposibilă conceperea unui copil pe cale naturală. Această etapă nouă din viața unei femei conduce la modificarea nivelurilor hormonale, în special a estrogenului, a progesteronului, a hormonului foliculostimulant (FSH) și a testosteronului. Acești hormoni nu contribuie doar la asigurarea unui ciclu menstrual regulat, dar și la bunăstarea generală a întregului organism. [1, 2]

Din acest motiv, intrarea la menopauza poate conduce la anumite afecțiuni medicale. În acest articol, le poți descoperi pe trei dintre cele mai frecvente, precum și câteva detalii despre soluțiile recomandate.

1.Bolile Cardiovasculare

În țările dezvoltate, afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate și dizabilitate în rândul femeilor peste 70 de ani. Aceste boli sunt responsabile pentru 54% din decese și 39% din cazurile de infirmitate. Procentele aferente scad la 31%, respectiv 18% pentru femeile între 50 și 69 de ani. [3]

Statistica menționată se datorează în principal secreției reduse de estrogen. Acest hormon ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge, un beneficiu important pentru organism. Deficiența acestui hormon, corelată cu alte schimbări precum creșterea tensiunii arteriale, conduce la un risc crescut de boli cardiovasculare. 

Poți ține aceste riscuri sub control printr-o dietă bogată în legume și mai săracă în carne roșie și zahăr, un stil de viața activ și eliminarea obiceiurilor nesănătoase precum fumatul. Dacă se declanșează o boală cardiovasculară, există o diversitate de tratamente minim invazive din sfera cardiologiei și radiografiei intervenționale pe care le poți urma la recomandarea medicului.

2.Probleme ale tractului urogenital

Scăderea nivelul de estrogen care definește menopauza este și o cauză principală a problemelor de tract urogenital pentru că țesutul vaginal are tendința de a deveni mai subțire și uscat. Din acest motiv, bacteriile se pot multiplica necontrolat și pot cauza infecții urinare frecvente. 

În cazul femeilor peste 40 de ani se înregistrează și un risc crescut de fibrom uterin. De obicei, medicii recomandă controlarea simptomelor cu ajutorul anticoncepționalelor. Atunci când acestea nu asigură rezultatele dorite, îți pot fi recomandate anumite intervenții chirurgicale sau tratarea fibromului uterin fără operație prin embolizare. [2, 4]

Dacă alegi embolizarea fibroamelor uterine, o procedură minim invazivă, sursele de sânge care le alimentează vor fi obstrucționate. Această opțiune este disponibilă numai în cazul în care nu există anumite contraindicații pe care trebuie să le discuți cu medicul specialist. Acesta îți va recomanda anumite investigații necesare pentru evaluarea situației și îți va explica apoi atât pașii procedurii, cât și posibilele riscuri.

3. Afecțiunile musculo-scheletice

Menopauza este asociată și cu o frecvență crescută a afecțiunilor musculo-scheletice, în special a osteoporozei, sarcopeniei și osteoartritei. Toate aceste probleme de sănătate sunt cauzate de reducerea densității minerale a oaselor, scăderea masei musculare sau deteriorarea articulațiilor. 

Apariția osteoporozei este direct influențată de instalarea menopauzei pentru că producția de estrogen asigură un nivel mai ridicat de protecție al oaselor. În anii care preced ultima menstruație, pierderea osoasă care se înregistrează este destul de semnificativă. Este o boală invizibilă a cărei existență este de regulă identificată abia atunci când apare prima fractură. 

Din acest motiv, recomandarea medicilor este ca femeile peste 65 de ani să considere periodic osteodensitometria DEXA, un test care verifică densitatea osoasă. Poți combina aceste măsuri medicale și cu un stil de viață sănătos:

  • Evită fumatul;
  • Efectuează exerciții fizice zilnice precum mersul alert;
  • Include alimente bogate în vitamina D în dieta zilnică; 
  • Stimulează producția de vitamina D și prin expunerea la soare timp de 15 minute, câteva zile pe săptămână. [2, 3]

Menopauza este o etapă normală din viața oricărei femei definită nu doar de simptome specifice, ci și de creșterea riscului de a dezvolta anumite afecțiuni. Pentru a le evita sau reduce impactul este necesar să te adresezi medicului atât pentru măsuri preventive, cât și pentru tratamente adecvate. 

Bibliografie: 

  1. 0. “Everything You Should Know about Menopause.” Healthline, Healthline Media, 17 Jan. 2018, www.healthline.com/health/menopause. Accesat la 7 Nov. 2022.
  2. ‌Lee, Katherine. “Health Risks That Increase after Menopause.” EverydayHealth.com, 23 Aug. 2021, www.everydayhealth.com/menopause/health-risks-women-face-after-menopause/. Accesat la 7 Nov. 2022.
  3. ‌van Dijk, Gabriella M., et al. “Health Issues for Menopausal Women: The Top 11 Conditions Have Common Solutions.” Maturitas, vol. 80, no. 1, Jan. 2015, pp. 24–30, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378512214003004, 10.1016/j.maturitas.2014.09.013. Accesat la 7 Nov. 2022.
  4. Cherney, Kristeen. “How Does Menopause Affect Fibroid Symptoms and Development?” Healthline, Healthline Media, 26 Apr. 2017, www.healthline.com/health/menopause/fibroids-after-menopause#treatment. Accesat la 7 Nov. 2022.
  5. Young, Michael, et al. “Uterine Fibroid Embolization.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 4 July 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519016/. Accesat la 7 Nov. 2022.
spot_img