3 criterii de care să ții cont în alegerea celor mai bune cărți pentru cel mic

Cărțile sunt instrumente importante în dezvoltarea creativității, a gândirii și a vocabularului celor mici, iar introducerea copiilor în lumea fascinantă a poveștilor contribuie la dezvoltarea lor armonioasă. Citindu-i copilului tău, îi vei stârni interesul pentru cunoaștere și cercetare, iar pe măsură ce va învăța literele, va continua să descopere noi lucruri de unul singur.

Probabil că te întrebi cum alegi cărțile și de unde știi care sunt cele potrivite pentru etapa de dezvoltare prin care trece copilul tău. De aceea, îți prezentăm, în articolul de astăzi, 3 criterii esențiale de care trebuie să ții cont în alegerea celor mai bune cărți.

1. Vârsta copilului

Interesele pentru lectură și nevoile culturale sunt influențate de vârsta copilului, acestea modificându-se pe măsură ce el crește. 

  • 0-2 ani

Potrivite pentru această perioadă sunt cărțile din fetru sau din material ușor lavabil. Acestea au tot felul de aplicații cu diverse funcții menite să stimuleze simțurile. Paginile ilustrează, de regulă, obiecte familiare. Recomandate sunt și cărțile cu sunete și cele cartonate cu fotografii mari, viu colorate. Paginile acestor cărți pot fi broșate sau plastifiate. Poveștile ilustrate conțin texte scurte, cu propoziții simple, poezii sau versuri distractive și ușor de reținut.

  • 3-5 ani

Ilustrațiile se diversifică, subiectele cărților au la bază, de obicei, scurte povești din care cei mici au de învățat.  

  • 6 – 11 ani

Odată cu începerea școlii, cei mici încep să descopere plăcerea de a citi singuri. În această etapă, cărțile potrivite sunt cele cu texte ușor de citit și cu poze care să facă textele mai ușor de înțeles. De asemenea, este esențial ca personajele să se muleze pe interesele fiecăruia. 

  • 12+ ani

Începând cu vârsta de 12 ani, copiii aleg singuri categoria și subiectul cărților. În general, aceștia optează pentru romane simple, care îi învață cum să facă față întâmplărilor specifice vârstei. Totodată, mulți preadolescenți se identifică cu unele personaje, trăind experiențe similare cu ale acestora.

2. Personajele preferate

Încă de la o vârstă fragedă fiecare copil îndrăgește unul sau mai multe personaje.  Astfel, cărțile se pot alege în funcție de eroul preferat și pot conține povești în serie cu aventuri ale acestuia. 

De multe ori, copiii își doresc să citească întreaga colecție, pentru a afla deznodământul. Pentru ca lectura să fie mai atractivă, este recomandat ca textele să se îmbine perfect cu ilustrațiile. O carte de calitate este un tot unitar, în care ilustrațiile și textul se completează reciproc, fiecare aducând lucruri noi în firul poveștii și făcându-i pe cei mici să îndrăgească textul încă de la primele pagini.

3. Interesele copilului

După ce copilul tău împlinește 3 ani și începe, astfel, să-și exprime preferințele, puteți alege împreună subiectele cărților pe care le citiți seara, la culcare. Este foarte important ca micuții să participe activ în selecția cărților. Astfel, îi poți spune copilului tău ce cărți au mai apărut în domeniul care-l atrage sau prin ce aventuri noi vor trece personajele mult îndrăgite. Totodată, este o idee bună să mergeți împreună în librării și să alegeți cărți de citit pentru copii

Puteți merge și la bibliotecă, mai ales că bibliotecile naționale au filiere pentru copii. Cel mic se va familiariza astfel cu regulile pe care un utilizator al bibliotecii trebuie să le respecte: va ști, de pildă, că există un termen-limită de predare a cărților și va avea grijă să păstreze cartea în stare perfectă, exact cum a luat-o. 

Multe dintre cărțile populare și apreciate în întreaga lume sunt și ecranizate, așa că la finalul lecturii, pentru o mai bună fixare a informațiilor, puteți viziona filmul.

Alegând cărți de calitate pentru micul cititor, îl vei ajuta să facă el singur, mai târziu, alegerile potrivite, dar și să-și dezvolte spiritul critic și, bineînțeles, să înceapă să îndrăgească lectura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *