3 lucruri pe care nu le stiai despre capetele de bara

Capetele de bara sunt componente ale sistemului frontal de suspensie. Suspensia fata a unei masini este mult mai complicata decat suspensia spate, deoarece puntea fata este responsabila si de virarea motocicletei. Capetele de bara sunt o parte vitala ale sistemului de directie dar si ale celui de suspensie.

Iata, in continuare, 3 lucuri importante pe care le stiai mai putin despre aceasta componenta extrem de importanta a sistemului de suspensie.

Cum functioneaza

Ele sunt gandite sa functioneze exact ca articulatia soldului si arata si asemanator. Ele au o bila si un soclu plin de rulmenti.

Aceste capete de bara conecteaza portfuzeta de bratul suspensiei, asigurand libertate de miscare rotii si o frecare cat mai mica. Capetele de bara sunt lubrifiate puternic si in interior au multi rulmenti care scad pe cat posibil coeficientul de frecare. Fiind responsabile de miscarea rotii, nu iti doresti ca ceva sa le impiedice miscarea de ghidare.

Care este durata de viata a unor capete de bara?

La unele vehicule, acestea pot rezista mai multi ani, in timp ce in alte vehicule nu trebuie sa fie inlocuite deloc. Conditiile de condus si pericolele, cum ar fi conditiile proaste ale drumului, accidentele rutiere si gropile pot provoca deteriorarea capetelor, facandu-le sa trebuiasca sa fie inlocuite mai repede decat daca conditiile de drum sunt perfecte.

Este important sa verificati in mod regulat capetele de bara. In acelasi timp, daca banuiti ca se deterioreaza, ele vor da cateva semnale de avertizare.

Unul dintre semnele cele mai remarcabile cum ca ar  trebui sa le inlocuiti capetele este un sunet care se aude din fata masinii cand se rotesc rotile la viteza mica.

Semnalele de mai jos va vor arata ca setul de capete de bara al motocicletei trebuie inlocuit de urgenta:

– motocicleta dumneavoastra trage intr-o parte in timp ce conduceti

– anvelopele au uzura inegala pe margini

– un sunet ca si cum ar lovi ceva cand negociati viraje stranse

Lasati un mecanic autorizat sa inlocuiasca capul de bara defect pentru a elimina orice alte probleme la motocicletei dumneavoastra. O inspectare atenta va conduce la o diagnoza rapida si la inlocuirea imediata a componentelor uzate.

In concluzie, capetele de bara sunt garantate 100.000 de km sau atat spun constructorii ca pot merge fara probleme. Durata lor de viata este direct influentata de stilul de condus, conditiile de drum si conditiile meteo in care ruleaza motocicleta. Ruperea capului de bara se produce datorita degradarii lente a materialului sau a socurilor primite cu timpul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *