4 măsuri preventive care ajuta la protejarea culturilor agricole

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Încă din faza de germinare a semințelor și până la momentul recoltării, culturile agricole sunt expuse unor factori de risc ce pot afecta în mod semnificativ productivitatea.

Din acest motiv, în calendarul lucrărilor agricole sunt incluse și o serie de acțiuni care au ca  scop prevenirea acestor factori de risc și limitarea efectelor negative pe care aceștia le pot avea asupra culturilor agricole.

În cele ce urmează, îți arătăm care sunt principalele măsuri preventive pe care orice fermier trebuie să le ia pentru a-și proteja culturile.

Tratarea semințelor

După cum spuneam, problemele în culturi pot apărea încă din faza germinativă, când semințele sunt expuse riscului de a fi atacate de diferite bacterii sau ciuperci din sol. Astfel de atacuri pot încetini dezvoltarea normală a plantei și o pot face mai vulnerabilă, iar în cel mai pesimist scenariu, semințele afectate sunt oprite din germinare.

Ținând cont de acestea, o măsură preventivă se aplică înainte de însămânțare și constă în tratarea semințelor cu substanțe care să le protejeze în sol.

Este vorba de soluții lichide cu care se stropesc semințele cu 2-3 săptămâni înainte de însămânțare. Acest interval asigură suficient timp pentru absorbția completă a substanțelor, dar și pentru uscarea completă a semințelor.

Tratamente împotriva dăunătorilor

Există o serie de dăunători care pot provoca pagube în culturile agricole, începând cu cele mai mici insecte, până la animalele sălbatice.

Cele mai mari probleme se datorează insectelor, așa că administrarea de  insecticide pentru protecția culturilor este o altă măsură preventivă absolut necesară în fiecare sezon agricol. Insecticidele acționează în diferite moduri, ținând insectele la distanță, eliminând exemplarele adulte și larvele sau inhibând creșterea și dezvoltarea acestora.

Pe lângă insecte, și alte viețuitoare pot afecta culturile agricole, iar împotriva acestora există, de asemenea, tratamente cu efect preventiv și combativ. Astfel, rodenticidele sunt eficiente împotriva rozătoarelor, nematocidele protejează împotriva viermilor de pământ, moluscocidele elimina moluștele, iar acaricidele se folosesc împotriva acarienilor.

Administrarea de erbicide împotriva buruienilor

Inevitabil, pe terenurile agricole apar și plante răsărite spontan, care pot face mult rău plantelor de cultură. Este vorba de buruieni, considerate pe bună dreptate dăunători vegetali pentru culturile agricole.

Acestea consumă cantități importante de apă și substanțe nutritive din sol, diminuând rapid resursele necesare dezvoltării plantelor de cultură. În plus, au și un ritm de creștere accelerat, iar dacă nu sunt eliminate la timp, ajung să sufoce celelalte plante, provocând astfel pagube însemnate.

Pentru a nu se ajunge la astfel de situații, este necesară administrarea tratamentelor cu erbicide. Acestea sunt soluții care previn apariția buruienilor și elimină plantele nedorite, fără a la afecta în vreun fel pe cele de cultură.

Pentru prevenirea apariției buruienilor se folosesc erbicide preemergente, care pătrund în sol și opresc din germinare semințele acestora. Totodată, erbicidele postemergente se folosesc pentru combaterea buruienilor deja apărute, administrându-se pe părțile vegetale și omorând în scurt timp plantele nedorite.

Tratamente pentru combaterea agenților patogeni

Agenții patogeni sunt responsabili de apariția bolilor plantelor, iar cei mai redutabili dintre ei sunt ciupercile parazite.

Și împotriva acestora există metode de protecție a culturilor, iar administrarea tratamentelor cu fungicide s-a dovedit cea mai eficientă. Fungicidele sunt substanțe chimice administrate sub formă de soluții, care au rolul de a împiedica atacurile agenților patogeni dar și de a opri evoluția bolilor și a limita pagubele generate de un astfel de atac.

Există fungicide de contact – care acționează pe suprafața părților vegetale respingând agenții patogeni – și fungicide sistemice – absorbite în țesuturile vegetale. Pe lângă rolul preventiv, fungicidele sistemice au și rol curativ, iar eficiența rol este cu atât mai mare cu cât sunt administrate în fazele incipiente ale bolii.

La toate aceste măsuri ar mai fi de adăugat fertilizarea și irigarea corespunzătoare a culturilor. Deși scopul principal este asigurarea resurselor de hrană și apă, aceste măsuri ajută plantele să se dezvolte și le fac mai rezistente la boli și dăunători.

spot_imgspot_img