6 mituri despre izolarea locuinţei, demontate

Când vine vorba despre izolarea locuințelor, în România încă mai sunt lucruri destul de puțin știute sau mai puțin bine stăpânite. Ce există însă cu siguranță sunt miturile, adică informațiile neverificate sau zvonurile, care de cele mai multe ori sunt crezute, chiar și în detrimentul informării corecte. Iată așadar o colecție de zvonuri despre izolarea locuinței pe care le vom demonta pas cu pas, în cele ce urmează.

Vata bazaltică este un material scump și ineficient

Multe persoane consideră, în mod eronat, că vata bazaltică este mult prea scumpă și că alte materiale mai ieftine pot răspunde la fel de bine cerințelor de izolare cât să nu mai fie necesară investiția în acest material. În realitate vata bazaltică este unul dintre cele mai bune materiale de izolare, iar pentru a te convinge că prețurile sunt departe de a fi foarte scumpe ar trebui să vezi aici ofertele momentului. Vata bazaltică își păstrează caracteristicile în timp și nu se deteriorează, nu permite rozătoarelor să își facă cuiburi și nici nu necesită intervenții la nivelul structurii gata realizate. 

Izolarea termică trebuie făcută numai la exteriorul clădirilor

Nicidecum! Izolarea termică poate fi făcută și la interiorul clădirilor, acolo unde spațiul permite acest lucru. Izolarea termică la interior se poate face fie cu polistiren, fie cu vată minerală. În acest fel, temperatura potrivită a casei nu va mai întâlni pereții reci, conducând astfel la apariția condensului. 

Izolarea termică nu trebuie calculată

Greșit! În realitate este nevoie măcar de un calcul aproximativ, deoarece în cele mai multe dintre cazuri punțile termice au nevoie de grosimi de strat bine definite. O grosime prea mică a izolației va proteja interiorul de frig, însă nu vei exploata la maxim potențialul materialului izolator în care ai investit. 

Izolația termică trebui reaplicată din când în când

Izolația termică reprezintă de fapt un strat care, o dată adăugat, nu ar trebui să mai necesite și alte lucrări de întreținere. Poate fi uneori nevoie de mici reparații, în cazul în care izolația este afectată în urma șocuri mecanice, însă în general aceasta are o durată de viață destul de mare. 

Izolația termică aduce un plus de greutate clădirii

Deși preocuparea față de acest aspect este remarcabilă, în realitate izolarea termică contribuie prea puțin la greutatea proprie a clădirii. Materialele noi, inovative, naturale, aduc o greutate mult prea mică ansamblului comparativ cu avantajele la nivel de păstrare a temperaturii la interior.

Pe de altă parte însă, nu ar trebui pierdut din vedere faptul că izolația se calculează, iar în cazul caselor noi ea este luată în calcul chiar din etapa de proiectare, drept pentru care ea nu va afecta structura. Casele sunt proiectate astfel încât să reziste solicitărilor, drept pentru care izolația este avută în vedere, atât la nivel de greutate, cât și la nivel de eficiență din punct de vedere termic.

Izolarea termică a locuințelor conduce către condens

Materialele de izolare oferă posibilitatea casei să respire, însă nu favorizează schimburile de temperatură cu exteriorul. În cazul condensului, izolarea termică are rolul de a păstra temperatura pereților sau a elementelor constructive constantă, astfel încât suprafețele reci să nu întâlnească mase de aer cald, astfel încât vaporii să condenseze. Așadar, pe scurt, nu izolarea termică nu favorizează condensul, ci oprește formarea acestuia. 

Izolarea caselor este necesară mai ales în contextul diferențelor de temperatură dintre mediul înconjurător și casele noastre. Izolarea conduce la economii financiare, deoarece nu va mai fi nevoie să cheltui foarte mulți bani pentru încălzire și nici pierderile de căldură nu vor mai fi la fel de mari, precum în cazul unei locuințe care nu este izolată din punct de vedere termic. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *