Aderarea României la Schengen. Ciucă, după ce premierul Olandei a susținut că evaluarea nu a fost completă: Să vină să facă verificări

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

România este dispusă să primească o misiune suplimentară din partea Olandei pentru a verifica dacă sunt îndeplinite condițiile de aderare la Schengen, iar ministrul de Interne i-a trimis în acest sens o scrisoare omologului său olandez, a declarat vineri premierul Nicolae Ciucă. Anunțul premierului vine după ce prim-ministrul olandez Mark Rutte a susținut că misiunea de evaluare a Comisiei Europene în România a fost „prea limitată”, nefiind verificate toate criteriile.

Nicolae Ciuca si Lucian BodeFoto: Facebook Guvern

Ciucă a spus că România va face „ce trebuie” pentru a convinge partenerii din UE că a îndeplinit criteriile de aderare la spaţiul Schengen şi că acest lucru „este dovedit” de comisia de verificare în care au fost reprezentanţi din toate statele UE, iar rezultatul va fi prezentat în 26 octombrie, când „vom avea o dovadă clară”.

 • „În Parlamentul olandez a fost adoptată o rezoluţie, nu e un raport de respingere a aderării, ci e un raport care solicită clarificări despre aspectele legate de statul de drept, corupţie şi crima organizată.
 • Am înţeles că e nevoie de anumite clarificări.
 • La întâlnirea cu premierul Rutte de la Cincu, am exprimat deschiderea să punem la dispoziţie toate datele. Dl Bode a transmis o scrisoare către omologul său olandez pentru a putea să vină să clarificăm toate aspectele” a declarat Ciucă.

El a spus că, în cazul în care mai sunt anumite lucruri de lămurit, aşa cum cere Olanda, România are toate deschiderea să facă asta:

 • „Cert e că ţara noastră a îndeplinit şi va continua să îndeplinească toate cerinţele pentru aderarea la Spaţiul Schengen. (…)
 • Dacă în Olanda sunt anumite lucruri de lămurit, suntem aici, le lămurim şi sunt convins că vom avea demersuri de îndeplinit în continuare astfel încât să le îndeplinim”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a susținut și el că România continuă „acest demers diplomatic la cel mai înalt nivel”.

Parlamentul Olandei nu vrea România și Bulgaria în Schengen

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat joi, într-o declaraţie pentru Agerpres, eurodeputata olandeză Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

Parlamentarii olandezi solicită guvernului să nu voteze pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, cerând analizarea funcționării statului de drept, scăderea nivelului de corupție și a crimei organizate în cele două țări.

În documentul adoptat de parlamentul Olandei se precizează că problemele legate de corupție și crimă organizată într-o țară Schengen „poate cauza probleme majore pentru funcționarea controlului de frontieră al țării în cauză și ar putea, prin urmare, să prezinte riscuri de securitate pentru Olanda și pentru întreg spațiul Schengen”.

Premierul Olandei a listat „problemele” pe care România și Bulgaria ar mai trebuie să le rezolve ca să fie primite în Schengen

Olanda „nu are nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen”, iar „când sunt gata, se pot alătura”, susține premierul olandez Mark Rutte, care listează însă problemele pe care le mai au cele două țări.

 • „Nu avem nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen.
 • Când sunt gata, se pot alătura.
 • Problema este următoarea. Pentru ambele (țări) avem nevoie de o actualizare și (a evaluării) în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.
 • Acest lucru se face acum pentru România, dar nu și pentru Bulgaria. Aceasta este o problemă.
 • În al doilea rând, misiunea care are loc în prezent în cadrul mecanismului de evaluare și monitorizare Schengen nu este completă.
 • În prezent, lipsesc (evaluările privind) Sistemul de Informații Schengen și modul în care sunt tratate returnările”, a afirmat premierul olandez într-un discurs susținut miercuri în Parlamentul Olandei.

„Trebuie să fie și stricte, corecte și angajate”

El a mai spus că a discutat „pe larg” despre aceste aspecte cu președintele Klaus Iohannis, cu care s-a întâlnit săptămâna trecută la Sibiu.

 • „Ne-am spus unul altuia că vom vedea mai întâi ce reiese din această misiune (de evaluare Schengen), în opinia noastră prea limitată.
 • În plus, ne vom uita la ceea ce reiese din evaluarea MCV și împreună vom lua inițiativa față de Comisie în a spune: haideți să completăm rapid această misiune. Dacă acele rezultate arată că sunt pregătiți, atunci pot adera.
 • Țările de Jos nu se vor opune, dar atunci (țările care aderă) trebuie să fie și stricte, corecte și angajate.
 • Problema specifică cu Bulgaria este că MCV nu face parte din aceste discuții. De asemenea, sunt multe evoluții la nivel național (în BG), pentru că în prezent nu există un Guvern în exercițiu, ca să vorbim în termeni flamanzi”, a adăugat Mark Rutte în discursul său.
 • Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

  În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

spot_imgspot_img