Albania, ţinta unui nou atac cibernetic, atribuit tot Iranului

Albania a suferit vineri seară un nou atac cibernetic care a dezactivat sistemul de înregistrare şi control al datelor poliţiei de frontieră, a anunţat sâmbătă premierul Edi Rama, care a dat vina pe regimul iranian pentru această nouă agresiune, scrie Agerpres.

Edi RamaFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Acest nou atac cibernetic intervine la doar două zile după ce Albania a rupt relaţiile diplomatice cu Republica Islamică Iran, după ce Rama a acuzat miercuri regimul islamist că a „orchestrat şi finanţat” un atac care a dus la prăbuşirea serviciilor digitale şi a site-urilor guvernamentale în iulie anul trecut

Poliţia albaneză a fost nevoită sâmbătă să înregistreze manual datele pentru a facilita tranzitul pasagerilor care intră şi ies din ţară, ceea ce a creat cozi kilometrice de maşini la punctele de trecere a frontierei şi întârzieri mari şi aglomeraţie la aeroportul internaţional „Maica Tereza” din Tirana.

Statele Unite au anunţat vineri sancţiuni împotriva Ministerului iranian al Informaţiilor şi Securităţii şi a şefului acestuia, Esmail Khatib, pe care îl acuză că a comis mai multe atacuri cibernetice împotriva SUA şi a aliaţilor săi, inclusiv cel împotriva guvernului albanez din iulie anul trecut.

Joi, şi NATO a acuzat Iranul pentru atacul cibernetic asupra ţării balcanice şi a avertizat că este pregătită să ia „răspunsuri colective” pentru a descuraja ameninţările cibernetice.

În Albania locuiesc câteva mii de disidenţi iranieni

În Albania locuieşte un grup de aproximativ 3.000 de disidenţi iranieni din opoziţia Organizaţiei Mujahedinilor Poporului din Iran, cunoscută sub numele de MEK, ceea ce a dus în mod repetat la tensiuni între cele două ţări.

Aceşti exilaţi iranieni, care se opun regimului de la Teheran, au început să sosească în Albania în 2013, deoarece această ţară i-a primit din motive „umanitare”, în urma unei cereri din partea Statelor Unite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *