Alege să fii Ambasador al Dialogului UE cu TINErii din România!

Îi încurajăm pe toți cei care vor să se alăture echipei, să se implice activ în comunitatea în care trăiesc şi care vor să le ofere tuturor tinerilor un grad mai ridicat de acces la viața publică şi acces la informaţie, să își depună aplicația pentru a deveni noii Ambasadori ai Dialogului UE cu TINErii!

 

Ce este Dialogul UE cu TINErii?

Dialogul Structurat cu TINErii reprezintă instrumentul folosit la nivelul Uniunii Europene pentru luarea în considerare a opiniei tinerilor la momentul realizării politicilor de tineret. Pentru a reuși acest lucru, Dialogul Structurat aduce împreună la discuții tinerii și persoanele aflate în poziții decizionale cheie.

Începând de anul acesta, cu ocazia lansării unui nou ciclu de consultări în statele membre, procesul participativ a căpătat o denumire mai explicită și adecvată scopului său – „Dialogul Uniunii Europene cu tinerii“.

 

Cine suntem noi?

Forumul Tinerilor din România reprezintă platforma națională neguvernamentală, apolitică, non-profit, în domeniul tineretului, ce reunește 165 de organizații din întreaga țară.

Forumul Tinerilor din România este membru al Grupului Național de Lucru ce își desfășoară activitatea în coordonarea Ministerului Tineretului și Sportului. Forumul Tinerilor a creat încă din anul 2014 Rețeaua Națională a Ambasadorilor Dialogului Structurat cu TINErii.

 

Ce trebuie să faci? 

În calitate de ambasador al Dialogului UE cu TINErii din România ai responsabilitatea de a organiza consultări între tineri și autoritățile locale, de a pune problemele tinerilor pe agenda publică, dar și de a crește nivelul de informare în rândul acestora. Poți de asemenea să inițiezi proiecte care răspund nevoilor tinerilor.

 

Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinești?

  • vârsta aplicantului trebuie să fie cuprinsă între 14-35 de ani;
  • județul în care activează trebuie să fie același cu cel de reședință;
  • disponibilitate de implicare minim în perioada august 2019 – iunie 2020), urmând cadrul președinției Trio-ului UE – România – Finlanda – Croația;
  • aplicantul trebuie să completeze formularul de înscriere;

 

Care sunt temele acestui ciclu de consultare participativă?

Prioritățile au fost stabilite la sugestia celor trei state membre care dețin Președinția rotativă a Consiliului UE până la jumătatea lui 2020. Temele alese fac parte din cele 11 obiective ale Strategiei de Tineret (2019-2027):

  • Locuri de muncă pentru toți – Garantarea unei piețe a muncii accesibile, cu oportunități care să ducă la locuri de muncă de calitate pentru toți tinerii;
  • Învățământ de calitate – Integrarea și îmbunătățirea diferitelor forme de învățare, înzestrând tinerii pentru provocările unei vieți în continuă schimbare în secolul XXI;
  • Dezvoltarea tinerilor din mediul rural – Crearea condițiilor care să permită tinerilor din mediul rural să-și împlinească potențialul.

 

            Cum se va desfășura procesul de consultare?

            La nivel european s-a elaborat o metodologie de lucru pentru ghidarea grupurilor naționale,  însă fiecare stat membru își poate alege propriile metode în vederea obținerii rezultatelor. Instrumentele recomandate de UE, precum și cele utilizate de noi până în acest moment sunt reprezentate de aplicarea unor chestionare în mediul online, dar și de organizarea unor evenimente de tip ateliere, focus grupuri sau utilizând metoda cafenelei publice. În cadrul acestora se discută temele selectate, recomandarea fiind ca în cadrul fiecărei consultări să fie implicați și factorii de decizie de la nivel local.

 

Calendarul înscrierilor este următorul:

1 – Completarea formularului de înscriere – până pe 4 august 2019 (ora 23:59); acesta se regăsește pe pagina www.forumul-tinerilor.ro
Îl poți completa AICI!

2 – Evaluarea aplicațiilor – până pe 9 august 2019 (inclusiv), etapă în cadrul căreia vei fi invitat de asemenea să participi la un interviu cu echipa de selecţie;

3 – Anunțarea rezultatelor: 10 august 2019;

4 – Prima întâlnire cu Ambasadorii aleşi pentru mandatul 2019 – 2020 (începutul lunii septembrie)

 

            Vziunea Forumului este o lume în care tinerii își pot atinge întregul potențial, iar prin organizațiile neguvernamentale încurajăm, susținem și reprezentăm tinerii din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *