Alertă meteo ANM. Cod galben şi portocaliu de ploi. Când vom scăpa de vremea instabilă – Capital

Alertă meteo de la ANM. Cod galben şi portocaliu de ploi. Când vom scăpa de vremea instabilă

Cei de la ANM au emis, miercuri, o avertizare cod galben şi cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată. Ea este valabilă până vineri dimineaţă. Sunt vizate 27 de judeţe, cantităţile de precipitaţii putând depăşi 70 de litri pe metru pătrat la munte.

Potrivit meteorologilor, de miercuri, ora 17.00, până vineri la ora 11.00, este cod galben în Transilvania, Maramureş şi zona deluroasă a Olteniei, Munteniei şi Moldovei, precum şi în nordul Carpaţilor Orientali.

”Temporar se vor semnala averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, izolat, grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp”, au transmis meteorologii.

Cod galben şi portocaliu de ploi. Când va dura vremea rea

Aceştia anunţă că, în acelaşi interval, în Banat şi Crişana, precum şi în zona de munte va fi cod portocaliu. Cu alte cuvinte, vremea va da mari bătăi de cap.

”Vor fi ploi importante cantitativ, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40…50 l/mp şi izolat 70 l/mp. La altitudini de peste 1700…1800 m, ploile vor determina topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 şi 140 cm”, au mai transmis meteorologii.

De altfel, furtunile au lovit cu putere în România în ultimele 24 de ore. Ce de la DSU au fost chemaţi să intervină de urgenţă în zeci de localităţi din 14 judeţe, precum şi în Bucureşti. Și alte 25 de localităţi din 14 judeţe au fost afectate, transmit reprezentanţii DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă). S-a intervenit în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Bihor, Brăila, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Satu Mare, Teleorman şi Timiş pentru evacuarea apei din 21 curţi, 10 beciuri, de pe două străzi, precum şi pentru degajarea a 197 copaci de pe carosabil şi 47 elemente de construcţie, fiind avariate 74 de autoturisme.

Sursa foto: Dreamstime

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *