Alertă meteo. Ploile iau cu asalt 25 de județe din țară. Când expiră Codul galben – Capital

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a atualizat avertizarea Cod galben de ploi însemnate cantitativ, de joi seară până vineri, la ora 10.00. Potrivit ultimelor informații transmise de meteorologi, până vineri dimineață, 25 de județe se vor afla sub cod galben.

Totodată, meteorologii anunță că pentru unele regiuni din 11 judeţe din zona Carpaţilor Meridionali, este în vigoare o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente.

“În intervalul menţionat, în Banat, Crişana, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Moldovei, în nordul Olteniei şi al Munteniei, precum şi la munte, vor fi averse însemnate cantitativ. În intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20…30 l/mp”, arată ANM.

ANM a emis Cod portocaliu

Pe lângă codul galben aflat deja în vigoare, meteorologii au mai emis și un cod portocaliu de ploi abundente în același interval. Sunt vizate judeţele Prahova, Covasna, Dâmboviţa, Argeş, Braşov, Vâlcea, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin şi Gorj.

Potrivit datelor transmise de ANM, cantitățile de apă cumulate vor depăși 30…40 l/mp. Totodată, la o altitudine de peste 1.700 de metri, zăpada se va topi.

“În zona Carpaţilor Meridionali vor fi ploi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 30…40 l/mp. În zona respectivă în ultimele 24 ore s-au înregistrat cantităţi de apă însemnate. La peste 1700 m, ploile vor determina topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 şi 130 cm”, afirmă meteorologii.

În Capitală, în intervalul 20.05.2021 ora 10:00 – 21.05.2021 ora 10:00, vremea va fi instabilă și se va răci. Meteorologi anunță înnorări temporar accentuate, dar și ploaie, iar în intervale scurte de timp s-au prin acumulare se vor cumula 20…30 l/mp. Vor fi mai ales averse, iar mai ales spre seară și la începutul nopții se vor semnala descărcări electrice.

Vântul va sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări. În ceea ce privește temperatura maximă, aceasta se va situa în jurul valorii de 18 grade, iar cea minimă va fi de 9…10 grade.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *